[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia - Viquipèdia

Viquipèdia

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre Viquipèdia en general. Per a la versió en català, vegeu Viquipèdia en català.

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament des d'Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que disposi d'un navegador web.

El projecte s'inicià el 15 de gener del 2001, fundat per Jimmy Wales i Larry Sanger com a complement de l'enciclopèdia escrita per experts Nupedia. El gran èxit de la Viquipèdia, va provocar l'abandonament del projecte Nupedia, i ara actualment és un dels punts de referència a Internet. La Fundació Viquimèdia és qui gestiona el projecte.

La Viquipèdia en català o valencià fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 137 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 10.000.000 articles (abril 2008[1]) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).

Actualment la Viquipèdia en català té 117.756 articles. La versió anglesa en tenia 2.164.122 durant el gener del 2008.

Taula de continguts

[edita] Noms alternatius

Aquí hi ha una llista de tots els noms que té la Viquipèdia (Wikipedia) a les diferents llengües:

[edita] La tecnologia de la Viquipèdia

La Viquipèdia rep prop de 2000 peticions per segon. Més de 200 servidors soporten el trànsit
La Viquipèdia rep prop de 2000 peticions per segon. Més de 200 servidors soporten el trànsit

La Viquipèdia s'executa sobre el programari lliure Mediawiki en un cluster de servidors situats a Florida i en tres llocs més en el món: 202 màquines a Florida, 3 prop de París, 11 a Amsterdam i 23 en les instal·lacions coreanes de Yahoo!. MediaWiki és la fase III del programa. Originalment, La Viquipèdia s'executava en UseModWiki creat per Clifford Adams (fase I). Al principi era necessari usar CamelCase per als enllaços; després això es va solucionar i va ser possible usar dobles claudàtors. La Viquipèdia va començar la seva execució sobre un motor wiki en PHP amb base de dades MySQL al gener de 2002. Aquest programari, fase II, va ser escrit per Magnus Manske específicament per al projecte La Viquipèdia. Més tard es van implementar moltes millores i modificacions per a incrementar el rendiment a causa de la creixent demanda. Finalment, el programari va ser reescrit per Lee Daniel Crocker. Establert al juliol de 2002, aquesta fase III del programa es va anomenar MediaWiki. Està llicenciada sota la llicència GPL i és usada per tots els projectes de Wikimedia.

[edita] Referències

[edita] Vegeu també


Projectes de la Fundació Wikimedia Wikimedia
Viquillibres (Wikijunior) · Wikiversity · Wikimedia Commons · Viccionari · Viquinotícies · Viquipèdia · Viquidites · Viquitexts · Viquiespècies · Meta-Wiki · Wikimedia Incubator
Edicions de les 25 Viquipèdies amb més articles
Anglès en: - Alemany de: - Francès fr: - Polonès pl: - Japonès ja: - Italià it: - Holandès nl: - Portuguès pt: - Castellà es: - Suec sv: - Rus ru: - Xinès zh: - Noruec no: - Finlandès fi: - Català ca: - Romanès ro: - turc tr: - Ucraïnès uk: - Esperanto eo: - Txec cs: - Hongarès hu: - Eslovac sk: - Danès da: - Indonesi id: - hebreu he:


[edita] Enllaços externs

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
[[wikt:{{{Viccionari}}}|Viccionari]].
Viquidites
[[q:{{{Viquidites}}}|Viquidites]].
Viquiespècies
[{{localurl:Wikispecies:{{{Viquiespècies}}}|uselang=ca}} Viquiespècies].
Viquillibres
[[b:{{{Viquillibres}}}|Viquillibres]].
Viquinotícies.
Viquitexts
[[s:{{{Viquitexts}}}|Viquitexts]].
Viquiversitat
[[:en:v:{{{Viquiversitat}}}|Viquiversitat]].

En altres llengües