Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquip??dia:Verificabilitat - Viquip??dia

Viquip??dia:Verificabilitat

De Viquip??dia

Pol??tica de la Viquip??dia Aquesta p??gina descriu una pol??tica oficial de la Viquip??dia. Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera com una norma a seguir pels usuaris. Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del suficient consens utilitzant la p??gina de discussi??, la taverna o obrint una presa de decisi??.
Drecera:
VP:VER
Benvinguda
Ajuda
Manteniment
Comunitat
POL??TIQUES
Pol??tiques
Normes d'estil
Edita

Un dels punts clau per la fiabilitat de la Viquip??dia ??s la verificabilitat, no la veracitat. "Verificabilitat", en aquest context, significa que qualsevol lector ha de poder comprovar que la informaci?? afegida a la Viquip??dia ja ha sigut publicada per una font autoritzada, ja que la Viquip??dia no publica informaci?? original ni treballs in??dits.

Viquip??dia:Verificabiliat ??s una de les tres pol??tiques prim??ries de la Viquip??dia. Les altres dos s??n Viquip??dia:No feu treballs in??dits i Viquip??dia:Punt de vista neutral. Les tres pol??tiques s??n complement??ries i, en conjunt, determinen all?? que ??s acceptable i all?? que no ??s rellevant per mantenir la qualitat de la Viquip??dia. Les tres pol??tiques es basen en els principis fundacionals de Wikimedia [1] que no s??n negociables en l'??mbit de la Viquip??dia en catal?? ni es poden desvirtuar pel consens dels editors.

Taula de continguts

[edita] Principis

  1. Els articles han de contenir nom??s informaci?? que hagi estat publicada per fonts fiables.
  2. Les al??legacions que no siguin prou verificables poden ser eliminades dels articles per qualsevol editor.
  3. L'obligaci?? de citar les fonts recau sobre l'editor que desitja afegir la informaci??, no sobre els que la volen retirar.

[edita] Verificabilitat, no veracitat

L'objectiu de la Viquip??dia ??s fer una enciclop??dia completa i fiable. La Viquip??dia no t?? els mitjans ni el prop??sit de jutjat la credibilitat d'una informaci??, per?? pot dirigir al lector cap a les publicacions que acrediten aquesta informaci??, independentment de si l'editor creu o no en la seva veracitat. La clau ??s la verificabilitat, no la veracitat.

Tota la informaci?? inclosa a la Viquip??dia s'ha de poder verificar. Fins i tot si teniu informaci?? de primera m??, no la publiqueu a la Viquip??dia. Els lectors no saben qui ??s l'editor, no tenen el vostre n??mero de tel??fon per confirmar-ho, i encara que el tinguessin, per qu?? us haurien de creure? Envieu primer la vostra informaci?? a la publicaci?? m??s adequada on un comit?? editorial us ho revisar??.

"Verificabilitat" en aquest context no significa que els editors hagin de verificar si la informaci?? publicada ??s vera??. De fet, aquest tipus de recerca est?? desaconsellat ja que la Viquip??dia no publica treballs in??dits.

La verificabilitat ??s una condici?? necess??ria per acceptar un article, per?? no ??s suficient.

[edita] Fonts cre??bles

Les fonts citades han de ser cre??bles, de terceres parts independents amb un comit?? editorial reconegut, o amb un suport institucional p??blic, o d'una personalitat de reconeguda autoritat.

Les fonts en llengua catalana s??n preferibles sempre que sigui possible. Ser?? m??s f??cil per al lector verificar la informaci??.

[edita] Falta d'evid??ncia

??s exigible citar les fonts quan una informaci?? ??s controvertida o poc coneguda. Per les afirmacions de domini p??blic, f??cilment verificables per un lector no especialitzat, no cal cercar refer??ncies. ??s in??til molestar-se en verificar si Par??s ??s la capital de Fran??a o si s??n correctes els colors del mascarell camablau i del mascarell camaroig.

Si el tema d'un article no t?? fonts autoritzades, fiables, independents, no ??s admissible a la Viquip??dia. Qualsevol afirmaci?? no verificable es pot eliminar. L'obligaci?? de citar refer??ncies correspon a l'editor que ha afegit la informaci??. Una bona pr??ctica per donar-li una oportunitat per afegir les refer??ncies ??s traslladar-ho a la p??gina de discussi??, per?? de cap manera es pot deixar una informaci?? dubtosa. Jimmy Wales ho definia com "cap informaci?? ??s millor que informaci?? enganyosa o falsa":

"No puc emfatitzar-ho m??s. Sembla que hi hagi una certa toler??ncia entre alguns editors amb la pseudoinformaci?? especulativa del tipus 'ho vaig sentir en algun lloc'. Mal fet. S'ha d'eliminar, agressivament, a no ser que es pugui verificar. Aix?? ??s v??lid per a tota informaci??, per?? especialment per la informaci?? negativa sobre persones vives."[2]

[edita] Fonts dubtoses

Es consideren fonts dubtoses aquelles amb una pobre reputaci?? en la comprovaci?? dels fets o sense un comit?? editorial responsable. Un exemple ??s l'anomenada premsa groga. Una informaci?? que nom??s t?? com a refer??ncia una font dubtosa s'hauria d'eliminar. Si la informaci?? ??s prou rellevant com per mantenir-la, cal atribuir-la clarament al seu autor, per exemple "segons la revista Groga..."

[edita] Fonts pr??pies

Qualsevol pot crear una web o pagar per tenir un llibre publicat, i proclamar-se com un expert en un camp determinat. Per aquesta ra??, els llibres autopublicats, les webs personals, i els blocs no s??n fonts acceptables.

[edita] Notes

  1. ??? Principis de Wikimedia (angl??s)
  2. ??? Llista de correu WikiEN-l, Jimmy Wales, 11-6-2006. (angl??s)

[edita] Vegeu tamb??