[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Veneçuela - Viquipèdia

Veneçuela

De Viquipèdia

República Bolivariana de Venezuela ¹
Bandera de Veneçuela Escut de Veneçuela
(Bandera) (Escut)
Lema nacional: Cap2
Localització deVeneçuela
Idiomes oficials Castellà Les llengües indígenes també són d'us oficial
Capital Caracas
10° 30' N, 66° 58' W
Ciutat més gran Caracas
Govern
President
República federal
Hugo Chávez
Superfície
 - Total
 - Aigua (%)

916.445 km² (21è)
0,3%

poblacio_estimada=25.375.281

Població
 - Estimació 2005
 - Cens 2001
 - Densitat

{{{poblacio_estimada}}} (46è)
23.054.210
27 hab/km² (145è)
Moneda Bolívar fort (VEF)
Fus horari
 - Estiu (DST)
(UTC-4:30)
(UTC)
Independència
%nbsp;- Declarada
 - Reconeguda
d'Espanya
5 de juliol del 1811
24 de juny del 1821
Himne nacional Gloria al Bravo Pueblo (Glòria al poble brau)
Domini internet .ve
Codi telefònic +58
Gentilici Veneçolà, veneçolana
1 El nom es va adoptar el 1999 en honor a Simón Bolívar.

2 El lema històric és: Diós y federación (Déu i federació).

Veneçuela és una república de la part septentrional l'Amèrica del Sud que limita al nord amb el mar Carib i amb l'oceà Atlàntic, a l'est amb Guyana, al sud amb el Brasil i a l'oest amb Colòmbia. Prop de la costa veneçolana es troben els estats caribenys d'Aruba, les Antilles Neerlandeses i Trinitat i Tobago.

La capital n'és Caracas i les ciutats principals són Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Maracay i Ciudad Guayana.

Taula de continguts

[edita] Origen del nom

Es creu que el nom de Veneçuela prové del cartògraf Amerigo Vespucci que, amb Alonso de Ojeda, va encapçalar una expedició naval el 1499 a les costes del golf del nord-est que avui es coneix com el Golf de Veneçuela. En arribar a la Península Guajira, la tripulació va observar els pobles constituïts per construccions lacustres o palafits que els anyu havien construït sobre l'aigua. Per a Vespucci, aquestes construccions el feien recordar la ciutat de Venècia, i per tant, va batejar aquesta regió com a Veniziela (que es creu significava petita Venècia), que després es transformaria en Venezuela. Altres historiadors (principalment Francisco Herrera Luque) han suggerit que el sufix castellà -zuela és pejoratiu (p.ex. mujerzuela) i no pas diminutiu.

Per altra banda, el geògraf espanyol Martín Fernández de Enciso, membre de la mateixa tripulació, va escriure en la seva obra Summa de Geografía que la població que havien visitat es coneixia com a Veneciuela i que estava construïda sobre roca. D'acord amb aquesta teoria, el nom de Veneçuela podria provenir d'una paraula ameríndia.

[edita] Història

A Veneçuela, el 1522 es fundava un dels primers emplaçaments espanyols a l'Amèrica del Sud (el primer n'era Santa Marta, en el que avui és Colòmbia), i la major part del territori formava part del virregnat de Nova Granada. Parts del que ara és l'est de Veneçuela van esdevenir la Nova Andalusia. Després de diversos aixecaments fracassats, el país va independitzar-se d'Espanya el 1811 sota el lideratge del seu fill més famós, Simón Bolívar. Veneçuela va formar part de la República de la Gran Colòmbia juntament amb Colòmbia, el Panamà i l'Equador fins a 1830, quan l'estat veneçolà se'n va separar i va esdevenir una república sobirana.

Per la major part del segle XIX i del segle XX la història veneçolana es va caracteritzar per la inestabilitat política, lluites polítiques i governs dictatorials. Després de la mort de Juan Vicente Gómez i la caiguda del governs autoritaris, les lluites democràtiques van obligar a l'exèrcit a retirar-se de la participació directa en la política nacional el 1958. A partir de llavors, Veneçuela ha tingut una tradició de govern democràtic, però, no sense conflictes.

El 1992 el tinent militar Hugo Chávez va dirigir un cop d'estat per a remoure al president democràtic, electe dues vegades, Carlos Andrés Pérez. El cop va fracassar, i Chávez i els conspiradors van ser encarcerats per traïció. Per altra banda, el president Pérez va ser acusat i declarat culpable de corrupció. Chávez es va convertir en un personatge molt popular per la classe baixa per resistir a un president corrupte. Va ser alliberat el 1994 per el successor de Pérez, Rafael Caldera.

Chávez va guanyar les eleccions presidencials de 1998 amb el 56% dels vots com a candidat d'un nou partit polític, el Moviment Cinquena República (Movimiento V República en espanyol). Va a promoure la creació d'una nova constitució, aprovada per referèndum el 1999. Chávez va ser re-elegit el 2000 sota la nova constitució amb el 59% dels vots. Les reformes econòmiques i polítiques que ha realitzat han estat fortament criticades per la classe mitjana i la classe alta. El desembre de 2001 es van realitzar vagues generalitzades del sectors petrolier i empresarial. Després d'un breu cop d'estat 2002 l'empresari Pedro Carmona es va autoproclamar president, però, va ser obligat a renunciar després d'un moviment popular pro-Chávez i el vicepresident Diosdado Cabello es va convertir en president interí d'acord a la constitució. Chávez va ser restituït com a president 48 hores després.

[edita] Política

Veneçuela és una república presidencialista, participativa democràtica i federal. El president de Veneçuela és elegit per vot popular per un període de 6 anys amb la possibilitat d'una reelecció consecutiva. El president és el cap d'Estat i alhora cap de govern i anomena al vicepresident i als membres del gabinet. El president de Veneçuela té la facultat de demanar al cos legislatiu de reconsiderar les lleis que consideri qüestionables, encara que una majoria parlamentària simple pot anular les objeccions.

El cos legislatiu és unicameral, conegut com l'Assemblea Nacional, constituïda per 167 diputats, tres dels quals són representants dels pobles indígenes del país. Els diputats són elegits per legislar per un període de 5 anys amb la possibilitat de dues reeleccions consecutives. Són elegits per vot popular amb una combinació d'escrutini uninominal majoritari per circumscripció, i de l'escrutini proporcional plurinominal amb llistes de partit. La judicatura màxima és el Tribunal Suprem de Justícia, les magistrats del qual són designats per l'Assemblea Nacional per un període de 12 anys. El Consell Nacional Electoral (CNE) és l'òrgan encarregat dels processos electorals i està constituït per cinc directors designats per l'Assemblea Nacional.

El president actual, Hugo Chávez, elegit el desembre de 1998 va convocar una Assemblea Nacional Constituent amb el propòsit d'escriure una nova constitució, ratificada el 1999 i aprovada per referèndum. La constitució estableix la creació de la "Cinquena República", anomenada República Bolivariana de Veneçuela. La Constitució de 1999 es la única al món que possibilita un referèndum revocatori, contra tots els càrrecs elegits, a la meitat del període de govern,només amb la sol·licitut,de 250 mil firmes en el cas del president. L'any passat (2006) el president Chavez, es va sotmetre a un referèndum revocatori, que va guanyar amb més del 60% de l'electorat, començant un nou període de sis anys, des del cap d'any 2007 fins el 2013. Per imposició constitucional, Chávez ha basat la seva acció política, a recuperar tots els efectes de la "DÈCADA PERDUDA" 1985-1995, que tan tràgic va resultar per a totes les economies d'Amèrica llatina, la fèrria aplicació de les polítiques de xoc, del FONS MONETARI INTERNACIONAL,les reestructuracions pressupostàries (per a pagar deutes que força voltes eren inventats), i les seves conseqüències, d'exclusió de les capes socials més fluixes, les descentralitzacions dels sistemes de sanitat,educació,seguretat, que en realitat, eren una manera de reduir les depeses en aquests afers. Amb una producció i exportació de quasi quatre mil·lions de barrils de petroli diaris VENEÇUELA, al cap de deu anys de neoliberalisme, tenia un 70% de pobres i miserables.....una total pèrdua de fe amb els polítics, els partits i el sistema capitalista d'una democràcia de fireta, corrupta i que va rifar el país i les seves riqueses. Des de l'entrada de la nova administració, ha aplicat amb molta insistència, en recuperar la economia, reforçant el paper dels recursos naturals, dels organismes de defensa dels preus del petroli,(OPEP),paga el deute extern, per independitzar-se del FMI i de la banca internacional, paga el deute social i recupera els serveis públics que s'havien privatitzat (regalats), control de divises, per evitar les fugues massives de capitals, i sobretot com ells diuen, donar poder als pobres, mitjançant l'activació de missions cívico-militars en els temes de salut, educació, alimentació i solidaritat amb altres pobles del continent americà (missió MILAGRO, més de 200 mil invidents operats en tres anys , totalment gratuït, de tots el països d'Iberoamèrica i del carib, inclòs dels Estats Units. Ajuda en la compra de petroli i derivats, a preus de conveniència, a les comunitats més pobres del continent.... Ajuda a la recuperació de la llibertat financera d'alguns països amics com Argentina , Bolívia i altres, amb la venda d'instruments financers, per a la reducció dels deutes.

[edita] Subdivisió administrativa

Veneçuela és una república federal composta per 23 estats, un Districte Capital, seu de la capital nacional, Caracas i les dependències federals (illes principalment). Veneçuela reclama el territori de la Guaiana Esquiba, que actualment pertany a la Guyana.

Els estats veneçolans són:

Mapa de Veneçuela
Mapa de Veneçuela

[edita] Economia

Veure l'article: Economia de Veneçuela

El sector petrolier domina l'economia veneçolana, representant un terç del Producte Intern Brut de la nació, el 80% de les exportacions i més de la meitat de la renda del govern. Aquest sector és gestionat per mitjà de la companyia pública Petróleos de Venezuela (PDVSA), la qual opera la distribuïdora nord-americana CITGO. Veneçuela també depèn força del seu sector agrícola, principalment de la producció de cafè i cacau. Antigament, Veneçuela i Colòmbia eren líders en producció de cafè, però, durant les dècades de 1960 i 1970 el petroli va convertir a la nació en un dels països més rics del continent i el cafè va ser relegat com a producte per al consum intern.

Veneçuela és un dels cinc membres fundadors de l'OPEC. La idea va ser iniciativa de Juan Pablo Pérez Alfonzo, com a resposta als baixos preus interns i internacionals del petroli durant l'agost de 1960. Des de desembre del 2005 Veneçuela és membre ple del Mercosur, en un procés d'integració econòmica progressiu, i encara ha d'implementar algunes polítiques per tenir dret al vot dins el organisme. Veneçuela és també membre del G-3, encara que va anunciar que sortiria oficialment d'aquest bloc. Igualment, Veneçuela va anunciar que sortiria de la Comunitat Andina de Nacions.

El govern de Chávez promou la integració sud-americana en oposició a la creació de l'Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques proposada pel president dels Estats Units, George W. Bush.

[edita] Demografia

El poble veneçolà prové d'una rica combinació d'herències que inclou els amerindis, els colonitzadors espanyols, els esclaus importats de l'Àfrica, i els immigrants italians, portuguesos, àrabs, alemanys i dels altres països sud-americans. El 85% de la població viu en àrees urbanes, sobretot al nord del país. Encara que la meitat del territori veneçolà és situat al sud del riu Orinoco, aquesta regió només concentra al 5% de la població.

La llengua nacional i oficial de Veneçuela és el castellà, però també s'hi parlen 31 llengües ameríndies (wayuu, pemon, warao, kariña, yanomami i guajibo entre altres) constitucionalment reconegudes com d'ús oficial, així com les llengües dels immigrants europeus. El 96% de la població és catòlica romana.

[edita] Fauna

La fauna hi és diversa i abundant, amb presència de mamífers característics de la zona tropical. Veneçuela és un dels països amb major varietat d'espècies d'aus. Els rèptils hi són també nombrosos, i s'hi troba una gran varietat de peixos.

El 2004 hi existien 219 espècies en perill d'extinció, entre elles el Thripophaga cherriei.

[edita] Articles relacionats

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Veneçuela


 
Estats de l'Amèrica del Sud
Argentina Argentina Bolívia Bolívia Brasil Brasil Colòmbia Colòmbia Equador Equador Guyana Guyana Paraguai Paraguai Perú Perú Surinam Surinam

Uruguai Uruguai Veneçuela Veneçuela Xile Xile

Dependències: Malvines Illes Malvines | França Guaiana Francesa


Organització de Països Exportadors de Petroli
Angola Angola | Algèria Algèria | Aràbia Saudita Aràbia Saudita | Emirats Àrabs Units Emirats Àrabs Units | Equador Equador | Iraq Iraq | Iran Iran | Indonèsia Indonèsia | Kuwait Kuwait | Líbia Líbia | Nigèria Nigèria | Qatar Qatar | Veneçuela Veneçuela |
En altres llengües