Valenciana prosa
De Viquip??dia
La valenciana prosa ??s un estil medieval de redacci?? que es pos?? de moda al Regne de Val??ncia cap al segle XV i s'estengu?? a la resta de territoris de la mateixa parla.
Consistia b??sicament en una arcaitzaci?? pomposa i artificial de la llengua confonent la llatinitzaci?? amb la culturalitzaci??. Destacava per ser un estil ret??ric ple d'estructures sint??ctiques complexes, abundor de per??frasis verbals i cont??nues refer??ncies cl??ssiques al llat?? sense tradu??r.
Se sol considerar com a m??xim exponent de l'estil Ro??s de Corella, sobretot pel que fa en els discursos, les lamentacions i els parlaments dels seus protagonistes. Se sap per les lletres de batalla que entre la noblesa valenciana prengu?? el grau de gran moda del refinament i que feien veritables esfor??os per expressar-se d'aquesta manera.
Se sol considerar que aquest ??s un dels dos estils del Tirant, representant de la gent rica i de cultura mentre que pel contrari la gent plana de poble parlava en un estil molt diferent marcat per l'??s abundant de frases fetes, jocs de paraules i expressions casolanes. Aix?? doncs, la valenciana prosa en la literatura es convertia en mans d'en Joanot Martorell en una manera de representar a la gent benestant.
[edita] Significat de la valenciana prosa
La significaci?? del sintagma estil de valenciana prosa ha estat interpretat de dues maneres:
1) Els estudiosos de la literatura interpreten que ??s un estil artizat que vol dir, manera concreta de fer literatura.
2) Els estudiosos de la llengua, en canvi, la interpreten simplement com prosa feta per autors valencians.
Aquest estil, ??s la culminaci?? de llatinitzaci?? sint??ctica iniciada amb els autors humanistes. ??s una prosa de gran exuber??ncia ornamental, amb unes caracter??stiques d??artifici, una prosa barroca i ret??rica. Algunes caracter??stiques s??n anteposici?? del adjectiu al nom, col??locaci?? d??epitets a una i altra banda del nom, utilitzaci?? de sin??nims innecesaris, ??s d??oracions d'infinitiu gerundi, participi, ??s de per??frasis verbals...