Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tab?? - Viquip??dia

Tab??

De Viquip??dia

Un tab?? (del tongal??s tapu, 'sagrat' o 'prohibit') ??s la particular condici?? de les persones, dels llocs, dels objectes, dels temps... vers els quals ??s necessari realitzar o evitar algunes determinades accions o actes, que en tots els altres casos serien prohibits o permesos. Aquest concepte va ser introduint a Europa el 1777 de la m?? del capit?? James Cook, que havia trobat el terme a diferents illes del Pac??fic (Tonga, Sandwich...)

La identificaci?? de base que realitzem entre tab?? i el sagrat ??s gr??cies a les aportacions de W.Ellis el qual amb el seu treball Recerques Polinesies 1829 ens mostra que el tab?? ens manifesta substancialment una connexi?? amb els d??us.

La primera i sistem??tica classificaci?? de les diverses tipologies de tab??, recollint tots els possibles materials del folklore europeu, de les tradicions cl??ssiques antigues, dels costums de les poblacions d???Am??rica, de l?????sia i de l?????frica, ??s una realitzaci?? de l???etn??leg brit??nic James George Frazer en diverses obres seves, per?? especialment a El tab?? i els perills de l???anima (1911) on ens posa de relleu els comportaments tabutitzants que fan refer??ncia als riscos de p??rdua i fuga de l???anima i d???exposici?? de la pot??ncia vital o d???altres potencies en el cas dels sacerdots, mags... El tab?? ??s per Frazer un mecanisme que sacralitza i defensa algunes persones, objectes o realitats, i per tant constitueix un aspecte negatiu de la m??gia. Aquest a??llament de les persones i de les coses sota tab?? provoca una ambival??ncia, que les converteix al mateix temps en sagrades i impures.

A l???intern de l???escola sociol??gica francesa, que veu all?? sagrat com una projecci?? del poder de la col??lectivitat, Marcel Mauss defineix tab?? com a ritu negatiu, en contraposici?? als ritus positius com els sacrificis, la comuni?? etc defensant que la constricci?? i la prohibici?? s??n el signe distintiu de l???acci?? directa de la societat (Assaig de la teoria general de la m??gia 1902-1903).

En una direcci?? semblant trobem a ??mile Durkheim que lliga tab?? a prohibici?? i fixa el concepte que tab?? est?? lligat al sagrat i que els ??ssers sagrats s??n per definici?? ??ssers segregats-separats del grup. Tot sistema de prohibicions t?? la seva base en la diferenciaci?? i en l???antagonisme entre sagrat i prof??, i serveix a limitar el perill de contagi que comporta all?? sagrat (Les formes elementals de la vida religiosa 1912).

??s dif??cil de comprendre quin ??s el mecanisme que fa esclatar el tab??, que ??s dispara immediatament com una necessitat de separar el sagrat del prof??, tenint sempre present que el concepte de ???pot??ncia??? ??s d???una amplitud superior a l???estricta religiositat, per poder intentar comprendre l???ambival??ncia d???impuresa i contaminaci??.

El proc??s de tabuitzaci?? al qual s??n sotmeses les dones en totes les societats com a conseq????ncia de les seves funcions fisiol??giques (menstruacions, embarassos, parts, avortaments, alletament...) que provoca que vinguin a??llades, evitades, per?? no estrictament pel seu contacte amb all?? sagrat, sin?? per considerar-les amb estret contacte amb el m??n de la ???pot??ncia??? sent el seu cos el lloc on arriba la vida procedent del m??s enll??. Aquest contacte les converteix en perilloses i al mateix temps impures per tot all?? que ??s sagrat.

El tab?? fou un element central dins l???obra de Freud, que ens planteja el paral??lelisme entre els tab??s ??tnics i els tab??s individuals neur??tics, presents a les neurosis obsessives (T??tem i tab?? 1913). La neurosi obsessiva, com el deliri de tocar, ??s determinat d???un fet fonamental que ha tingut lloc a la primera inf??ncia, el plaer de tocar que ha patit la repressi?? i la prohibici??.

Altres estudiosos han intentat repensar les concepcions sobre el tab??, per lligar-los als diversos contextos culturals. En aquest sentit Bronislaw Malinowski, des d???una concepci?? funcionalista de la cultura, ens parla dels tab??s din??mics que serien aquells connectats amb particulars condicions de risc, com per exemple, aquells que estan vinculats a les accions necess??ries per obtenir o produir els b??ns necessaris per l???exist??ncia. Aquests tab??s s??n especialment evidents dins el sistema d???intercanvis cerimonials del Kula (Els Argonautes del pac??fic oriental, 1922) on les dones s??n obligades a particulars comportaments (plorar, no plorar, no tenir relacions sexuals, no sortir...) per assegurar que el viatge en canoa dels seus homes arribar?? a una fi positiva.

Per designar termes considerata tab?? (per la pr??pia paraula, que pot contenir m??gia, o pel concepte que desginen) s'usen eufemismes o par??frasis per evitar-lo dins la conversa normal.