[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sevilla - Viquipèdia

Sevilla

De Viquipèdia

Coordenades: 37° 22′ 38″ N 5° 59′ 13″ O

Sevilla
Bandera de Sevilla
Escut de Sevilla

País Espanya
Comunitat Autònoma Andalusia
Àrea 140 km²
Població 699.145 (INE 2007)
Densitat 5.031,53
Codi postal 410__
Gentilici sevillà/-ana
Alcalde Alfredo Sánchez Monteseirín (PSOE)
Pàgina web www.sevilla.org
Situació de la ciutat de Sevilla, Espanya
Catedral de Santa María i Arxiu d'Índies
Catedral de Santa María i Arxiu d'Índies

Sevilla (en català antic, Sibíl·lia) és la capital de la província de Sevilla i d'Andalusia.


Taula de continguts

[edita] Població

La població actual de Sevilla és de 699.145 habitants (2007) i la de l'àrea metropolitana de 1.450.214 pel que és la quarta ciutat i àrea metropolitana del conjunt d'Espanya. La ciutat comptava amb 100.000 habitants en 1600 que va ser l'època de major esplendor de la ciutat quan era l'únic port per anar a les Índies. En 1900 tenia 148.315, en 1950 376.627 i en 1981 645.817.

[edita] Història

El seu nom romà fou Hispalis o Híspalis del que en derivà (His(Ix)pa(bi)) el nom musulmà Ixbilis. Fomà`part de l'Hispània Ulterior (després Bètica) a la riba del Betis (Guadalquivir) que era navegable fins a la ciutat. Juli Cèsar lava fer colònia romana i encara que es va intentar afavorir a la veïna colònia de Betis (Baetis), Hispalis era al segle I una de les principals ciutats de la Turdetània, només avançada per Corduba i Gades, a les que va arribar a superar; en temps de Claudi Ptolemeu portava el títol de metròpolis i sota els vàndals i visigots era la capital provincial, per damunt de Còrdova. Era també seu d'un convent jurídic i portava els títols de Julia Romula i Colonia Romulensis.

Després del 711 va passar als musulmans i a la caiguda de l'emirat de Còrdova el 1023 es va fer independent sota la dinastia abbadita fins que va passar als almoràvits el 1091. Fou una de les ultimes ciutats dels almoràvits que la van perdre el 1147 davant els almohades. El 1244 la ciutat, amenaçada pels castellans i mancada de l'ajut almohade, va reconèixer a l'emir hàfsida de Tunis, però el 23 de novembre de 1248, després d'uns mesos de setge, fou ocupada pels castellans.

[edita] Clima i territori

La ciutat té un clima atlàntic càlid, amb hiverns suaus i estius calorosos. La temperatura oscil·la entre els 15,9º/5,2º de gener i els 35,3º/19,4º de juliol. En estiu són molt habituals els dies amb temperatures màximes de més de 40º i el récord és de 47º el 6 d'agost de 1946. Als ultims anys s'han superat els 45º en 1995 i 2003.

Les precipitacions són mitjanes, 534 mm. a l'any, concentrades als mesos d'octubre a maig. El mes més plujós és desembre amb 95 mm. Els dies de pluja a l'any són de 52, els de gelada de 4 i les hores de sol de 2.898.

[edita] Economia

En termes econòmics és un important centre industrial de noves tecnologies. El parc tecnològic Cartuja´93 dóna ocupació a 11.455 persones i produeix I+D+i per valor de més del 10 % del PIB de la província, 1.676 milions d'euros, allotjant 311 empreses i entitats (un 70 % de les quals són de tecnologies avançades). Sevilla ocupa la quarta posició en el rànquing nacional en termes de població i la cinquena quant a Producte Interior Brut -representa al 3,3 per cent- nombre d'empreses i ocupats. Així, la província contribeix més al PIB espanyol que Biscaia i Màlaga i que regions com Aragó, Múrcia i Navarra. Així mateix destacar que empra a més de 650.000 persones.

[edita] Educació

Sevilla disposa de tres universitats pròpies:

  • Universitat Hispalense amb més de 500 anys d'antiguitat i de gran prestigi. Universitat pública que presenta diferents facultats al llarg de tota Sevilla.
  • Universitat Pablo de Olavide, de nova creació (1997) que està obtenint una gran embranzida. És la Universitat més jove d'Espanya. Universitat pública a manera de campus, situada a Dos Hermanas.
  • Universitat Fernando III, la primera universitat privada d'Andalusia, situada al Aljarafe. A més podem trobar una de les 4 seus de la Universitat Internacional d'Andalusia situada al Monestir de Santa María de les Coves.

[edita] Monuments

Sevilla és una ciutat monumental. Destaquen la Catedral, que és la tercera més gran del mon, d'estil gòtic amb la seua torre, la Giralda. També l'Església de la Macarena, la Torre de l'Or, l'Alcàzar i el Parc de Maria Lluisa amb la Plaça d'Espanya.

[edita] Museus

  • Casa de la Memòria d'Al-Andalus
  • Centre Andalús d'Art Contemporani
  • Centro de Arte Contemporáneo MP
  • Museo de Carruajes
  • Museu de Geologia
  • Museu Militar de Sevilla
  • Museu Taurí de Sevilla
  • Museu Casa de Murillo
  • Museu del Ball Flamenc de Sevilla
  • Tesoro Catedralicio
  • Torre de los Perdigones

[edita] Ciutats agermanades

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Sevilla