Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Seleccions esportives catalanes - Viquip??dia

Seleccions esportives catalanes

De Viquip??dia

Les seleccions esportives catalanes s??n les formacions que han competit, tant en el si de l'Estat Espanyol com internacionalment, b?? de forma oficial o b?? amb car??cter amist??s, sota la jurisdicci?? de les respectives federacions catalanes.

La majoria de seleccions catalanes no poden competir de forma oficial a nivell internacional sin?? que ho fan com a seleccions auton??miques en les competicions que organitzen les respectives Federacions Espanyoles, sovint en categories inferiors. Algunes s?? poden competir internacionalment de manera oficial en estar reconegudes les federacions catalanes per les respectives federacions internacionals.

Des del mitjans de la d??cada del 1990 es disputen regularment partits amistosos de caire internacional per part de les seleccions absolutes dels principals esports fruit de la voluntat de les federacions, la Generalitat i algunes associacions d'impulsar-ne el reconeixement internacional.

Des de finals del segle XX la Plataforma Pro Seleccions Catalanes pret??n obtenir el reconeixement per a les federacions catalanes que no el tenen, i poder competir internacionalment de forma oficial, com ja havia ocorregut abans de la Guerra Civil Espanyola.
A data de juny de 2007, existeixen 13 esports en que es reconeix la oficialitat internacional de les seleccions catalanes corresponents.
Avui dia hi ha al voltant de 50 "pa??sos esportius" al m??n, incloent-hi Catalunya, que participen en competicions oficials en determinades modalitats esportives sense tenir Estat propi.


Aquest fet, unit a l'esmentada tradici?? hist??rica, i sobretot al fet que en molts esports s??n les federacions internacionals (i no els Estats) les que donen reconeixement a les federacions territorials, ??s el que ha possibilitat el reconeixement internacional d'algunes federacions catalanes, i per tant de les respectives seleccions per tal de participar en competicions oficials internacionals.

Taula de continguts

[edita] Hist??ria

Les seleccions catalanes van ser en molts esports les pioneres a l'Estat Espanyol, creant-se en molts casos les federacions catalanes anys abans que les espanyoles i tenint pres??ncia internacional en les competicions de l'??poca.

En el decurs del primer ter?? del segle XX es va produir l'esclat definitiu de l'esport a Catalunya, tot i la variabilitat del context pol??tic de cada ??poca. La progressiva dinamitzaci?? de la pr??ctica esportiva, entesa com a element d'oci i de salut, f??u apar??ixer tot tipus d'entitats que fomentaven l'esport a la majoria de comarques catalanes. Paral??lelament, es creaven associacions o federacions amb la voluntat d'aglutinar esfor??os i compartir viv??ncies.

Aix??, ja l'any 1900 es funda la Federaci?? Catalana de Futbol; el 1903, la de Tennis; el 1915, la d'Atletisme; el 1922, la d'Esgrima i la d'Hoquei sobre herba; el 1924, la de Lluita; el 1925, la de B??squet; el 1929, la de Beisbol, etc. Totes aquestes associacions tenen un nexe com??: s??n pioneres a l'Estat espanyol i predecessores de les respectives federacions espanyoles.

[edita] Selecci?? Catalana de Rugbi

Cas d'especial esment ??s el de la creaci?? de la Federaci?? Catalana de Rugbi, al 1922. Gr??cies als drets que li reconeixia l'Estatut d'Autonomia de 1931 en temes esportius, quan al 1934 es funda a Par??s la Federaci?? Internacional de Rugbi Amateur (FIRA), entre les federacions estatals de Fran??a, It??lia, Alemanya, Txecoslov??quia i Romania, hi figura tamb?? la de Catalunya com a fundadora i membre de ple dret. Aix?? va provocar un incident pol??tic-esportiu notable a l'??poca. La Federaci?? Espanyola va protestar perqu?? tamb?? en volia formar part, i gr??cies a la mediaci?? de la Federaci?? Catalana, va poder adherir-s'hi. Malgrat aix?? es produ?? un gran malestar a Madrid i la Federaci?? Espanyola va expulsar la Catalana de les competicions estatals. Catalunya va haver d'organitzar la seva pr??pia competici?? i diferents partits oficials internacionals de la Selecci?? Catalana de Rugbi contra les seleccions de Fran??a i It??lia. Aquesta independ??ncia esportiva es perllong?? fins el 1940, any en que es prohib?? dins del conjunt de mesures repressores de la dictadura de Francisco Franco.

[edita] Selecci?? Catalana de Futbol

Article principal: Selecci?? catalana de futbol

La Selecci?? Catalana de Futbol, la primera selecci?? de les seleccions catalanes de la hist??ria, va jugar el primer partit al 1904, un any despr??s de crear-se la Federaci?? Catalana de Futbol. Tamb?? es va avan??ar un anys a selecci?? l'espanyola, que va fer el seu debut als Jocs Ol??mpics d'Anvers de l'any 1920). L'any 1912 es produ??a el debut internacional seri??s contra la selecci?? de Fran??a a l'estadi de Colombes.

El 13 de mar?? de 1924 t?? lloc un fet hist??ric: un enfrontament Catalunya-Espanya. Es tracta del primer de tres partits d???aquestes caracter??stiques i en el que el combinat catal?? va perdre per 0-7. En la selecci?? espanyola hi jugaven tres catalans, Zamora, Piera i Samitier; aquest ??ltim autor de dos gols.

Segons Antoni Closa, coautor del llibre Selecci?? catalana de futbol. Nou d??cades d???hist??ria, "els anys 20 s??n els anys d???or de la selecci?? catalana perqu?? es van disputar molts campionats estatals i la selecci?? va fer moltes gires europees en pa??sos com ara Su??ssa o Tx??quia."

[edita] Altres seleccions

Tamb?? la Selecci?? Catalana de B??squet t?? una llarga traject??ria, que arrenca un 25 de mar?? de 1927, quan s'enfront?? a l'Hind?? de Buenos Aires: un equip de jugadors argentins cinc vegades campions d???Am??rica del Sud que van iniciar una gira per Europa. Nom??s havien passat quatre anys des de la celebraci?? del primer Campionat de Catalunya i de l???aparici?? dels primers equips, l???any 1923.

[edita] ??poca moderna

La Secretaria General de l'Esport, entre moltes altres prioritats, t?? la de la internacionalitzaci?? de l'esport catal??. Tot i que la major part dels enfrontaments de les seleccions catalanes absolutes avui encara s??n amistosos, aquest impuls continuat est?? facilitant el coneixement internacional de les seleccions catalanes i l'experi??ncia organitzativa de competicions de tot ordre i de tota mena de disciplina esportiva.

Cal destacar la tasca que en pro de l'esport federat catal?? i de la seva participaci?? internacional est?? fent la Uni?? de Federacions Esportives de Catalunya, amb la col??laboraci?? de la Generalitat. En aquest sentit, la recent creaci?? de la Fundaci?? Catalana per a l'Esport suposa una nova eina per aconseguir una major implicaci?? en la internacionalitzaci?? de l'esport catal?? i envers les seleccions catalanes.

El 29 de desembre de 2007 es va signar la Declaraci?? de San Mam??s, acord de col??laboraci?? en mat??ria esportiva entre els governs catal??, basc i gallec.

[edita] Seleccions catalanes reconegudes internacionalment

[edita] Corfbol

La Federaci?? Catalana de Korfbal ha estat la primera Federaci?? Catalana d'un esport reconegut pel Comit?? Ol??mpic Internacional (COI) que ha obtingut el reconeixement internacional, en ser admesa primer com a membre provisional l'any 1997 i finalment com a membre de ple dret a l'assemblea de la Federaci?? Internacional de Corfbol (IKF), celebrada a Terrassa, el 29 d'octubre de 2005. La selecci?? catalana de corfbol va debutar l'any 1999 al Campionat del M??n d'Austr??lia.

[edita] Pitch and Putt

La Federaci?? Catalana de Pitch and Putt (FCPP) t?? el reconeixement internacional en ser Membre Fundador de l'Associaci?? Europea de Pitch and Putt (EPPA) l'any 1999, juntament amb les associacions d'Irlanda, Gran Bretanya, Fran??a, Holanda i It??lia.

L'any 2006, durant la celebraci?? de la 2a Copa del M??n a Tei?? (el Maresme), es constitueix la Federaci?? Internacional de Pitch and Putt (FIPPA), formada per les federacions o associacions d'Austr??lia, Catalunya, Fran??a, Gran Bretanya, Holanda, Irlanda, It??lia, Noruega, San Marino, Su??ssa i Xile.

La selecci?? catalana de pitch and putt ha guanyat les dues edicions de la Copa del M??n que s'han disputat, l'any 2004 a It??lia i l'any 2006 a Catalunya. Al darrer Campionat d'Europa disputat a Holanda l'any 2005 va quedar en tercera posici??.

[edita] Curses de muntanya

El 21 d'octubre de 2000 la Federaci?? d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va aconseguir per unanimitat de totes les federacions reunides a Par??s (fins i tot l'espanyola) el seu ingr??s mundial. Des d'aleshores, la selecci?? catalana de curses de muntanya participa a les competicions internacionals, proclamant-se campions del m??n com a selecci?? els anys 2005, 2006 i 2007, i des del 2002 de manera individual amb Agust?? Roc, Teresa Forn, Anna Serra i Kilian Jornet.

[edita] F??sic-culturisme

L'any 2002 la Federaci?? Catalana de F??sic-culturisme ??s admesa a la Union International de Body Building Network (UIBBN), despr??s d'haver-hi competit de manera provisional des de l'any 1999.

[edita] Futbol Sala

La Federaci?? Catalana de Futbol Sala (FCFS) ??s admesa per la Uni?? Europea de Futbol Sala (UEFS) a l'assemblea feta a Volgograd (R??ssia) durant la celebraci?? del campionat d'Europa femen??, el mes de maig de 2004.

Anteriorment la Federaci?? Catalana de Futbol Sala va haver de rec??rrer als tribunals per a poder inscriure's com a federaci?? independent de la Federaci?? Catalana de Futbol (FCF), federaci?? que forma part de la FIFA a trav??s de la FEF. L'Associaci?? Mundial de Futsal (AMF) i la FIFA estan enfrontades pel control del Futbol Sala mundial, ja que la FIFA considera que el futbol sala ha de dependre de la federaci?? de futbol i l'AMF (que existeix abans que la FIFA s'ocup??s del futbol sala) considera que ??s un esport totalment diferent i ha d'estar regit per una federaci?? pr??pia.

El reconeixement per part de l'Associaci?? Mundial de Futsal (AMF) arrib?? el mar?? de 2006, a l'assemblea feta a l'Argentina.

La Selecci?? Catalana de Futbol Sala debuta l'any 2004, a l'Europeu de R??ssia femen?? i a l'Europeu de Bielor??ssia mascul??.

Al Campionat d'Europa 2006, disputat a Catalunya, la selecci?? masculina es proclam?? subcampiona d'Europa.

L'any 2007 va participar a la 1a copa del m??n, destacant el fet que en el partit inaugural del torneig va v??ncer a la selecci?? espanyola per un resultat de 5 a 3. En aquest partit es don?? l'an??cdota de que el combinat representant d'Espanya va haver d'exigir la interpretaci?? del seu himne despr??s que per error es fes sonar l'himne angl??s. Aquest fet, unit a la tensi?? de rerefons, va fer que es cre??s certa pol??mica pol??tica a l'Estat, que va fer servir tots els mecanismes al seu abast per a impedir aquest partit.

En el mes de setembre d'aquell mateix any, va debutar en un Campionat del M??n, assolint la tretzena posici?? a l'Argentina.

[edita] Futbol Australi??

La selecci?? catalana de futbol australi?? competeix oficialment a nivell internacional en ser reconeguda per la Federaci?? Internacional de Futbol Australi?? (ARI-Aussie Rules International).

Tot i ser un esport for??a desconegut a casa nostra, l'any 2002 es va crear la Lliga de Futbol Australi?? de Catalunya.

El debut internacional es va produir al Campionat d'Europa que es va disputar a Londres el 9 d'octubre de 2005. Catalunya, que juntament amb Fran??a va ser l'??nica selecci?? que no va alinear cap jugador australi??, va sorprendre amb la seva 7a posici?? final, quan les previsions inicials eren no guanyar cap partit i quedar desens i ??ltims.

[edita] Raquetbol

El 10 de novembre de 2006 la selecci?? catalana de raquetbol, depenent de la Federaci?? Catalana d'Esquaix i Raquetbol, fou reconeguda oficialment a nivell internacional, i des d'aleshores competeix en els campionats europeus i mundials amb el nom de Catalunya. A aquest acord, hi van arribar el president de la Federaci?? Catalana d'Esquaix i Raquetbol, Josep Maria Ripoll, el president de la Federaci?? Europea de Raquetbol, Erik Meyer, i el president de l'International Racquetball Federation, Keith D. Calkins. La primera participaci?? de la selecci?? catalana en un Campionat del M??n va ser a Santo Domingo l'agost del 2006 com a membre provisional.

[edita] Twirling

Article principal: Selecci?? catalana de twirling baton

El 24 de maig de 2007 la Federaci?? Esportiva Catalana de Twirling fou reconeguda per la Confederaci?? Europea de Twirling Baton (CETB) com a membre oficial de ple dret. Aquest fet permet a Catalunya competir a nivell internacional amb delegaci?? pr??pia a trav??s de la selecci?? catalana de twirling baton, ja que fins el moment tot i haver estat reconeguda de forma provisional, havia de competir com a representaci?? espanyola. La primera cita en que s'estren?? la selecci?? de forma oficial fou el Campionat d'Europa 2007, que es disput?? a Holanda entre el 4 i el 8 de juliol.

[edita] Bitlles i Bowling

Article principal: Selecci?? catalana de bitlles i bowling

El 27 d'octubre de 2007, s'anunci?? p??blicament la incorporaci?? de la Federaci?? Catalana de Bitlles i Bowling com a membre de ple dret de la Federaci?? Internacional de Bowling (FIQ). Cal destacar la rellev??ncia que t?? aquesta fita ja que es tracta del primer esport reconegut pel COI en el que la selecci?? catalana es pot enfrontar a Espanya. El procediment s'inici?? el 28 d'agost de 2007 al congr??s ordinari de la FIQ a Monterrey (M??xic) amb el reconeixement de membre provisional, per voluntat del Pres??dium. Dos dies despr??s, el 30 d'agost, el congr??s aprova per unanimitat l'adhesi?? de la federaci?? catalana com a membre oficial. De manera autom??tica va passar a ser membre de la World Tenpin Bowling Association (WTBA) i de la European Tenpin Bowling Federation (ETBF). D'altra banda, al mateix congr??s, Joan Ricart i Aguil??, president de la federaci?? catalana, va ser escollit vicepresident primer de la Federaci?? Internacional de Bowling per aclamaci??, a proposta de les federacions d'Alemanya i Luxemburg.

El 24 d'abril de 2008 el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) desestim?? la reclamaci?? de la Federaci?? Espanyola contra l'acord de reconeixement oficial de la Federaci?? Catalana de Bitlles i Bowling per part de la Federaci?? Internacional, argumentant que la clau jur??dica en aquest tipus de fets no la tenen les lleis espanyoles sin?? els estatuts de les federacions internacionals.[1][2]

[edita] Seleccions catalanes en proc??s de reconeixement internacional

[edita] Patinatge

El 27 de mar?? del 2004 la Federaci?? Catalana de Patinatge va ser reconeguda de forma oficial com a membre independent de ple dret a la Federaci?? Internacional de Patinatge (FIRS), a la reuni?? del comit?? internacional, celebrada a Miami, per?? aquesta decisi?? havia de ser ratificada per l'assemblea. Degut a les pressions pol??tiques de l'Estat espanyol, en l'anomenat Cas Fresno, finalment va denegar la ratificaci??.

Aquesta decisi?? va ser posteriorment anul??lada pel Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS). El 29 de novembre de 2005, l'assemblea de la FIRS, reunida a Roma, va repetir la votaci?? sobre l'admissi?? definitiva de la Federaci?? Catalana de Patinatge. L'assemblea extraordin??ria de Roma de la FIRS va rebutjar per 125 vots a 43 l'admissi?? com a membre de ple dret de la Federaci?? Catalana de Patinatge perqu?? el patinatge del pa??s pugui competir internacionalment de manera oficial.

El novembre de 2006 la Federaci?? Catalana de Patinatge va ser admesa a la Confederaci?? Sud-americana del Pat?? com a membre adherit, podent competir des d'aleshores de manera oficial en els campionats organitzats per aquesta confederaci??.

[edita] Refer??ncies

[edita] Enlla??os externs