[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

República Popular de la Xina - Viquipèdia

República Popular de la Xina

De Viquipèdia

中华人民共和国
中華人民共和國
(Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó)
Bandera de la República Popular de la Xina [[Image:|100px|Escut de la República Popular de la Xina]]
(Bandera) (Escut)
Lema nacional: -
Localització de laRepública Popular de la Xina
Idiomes oficials Xinès¹
Capital Pequín
-
Ciutat més gran Chongqing
Govern Comunisme
Hu Jintao
Wen Jiabao
Superfície
 - Total
 - Aigua (%)

9.596.960 km² (4t)
2,8%
Població
 - Estimació 2004
 - Cens -
 - Densitat

1.298.847.624 (1r)
-
135 hab/km² (76è)
Moneda Renminbi (yuan) (-)
Fus horari
 - Estiu (DST)
Hora oficial (UTC+8)
No (UTC+8)
Sobirania
 - Data
Guerra civil
1 d'octubre de 1949
Himne nacional Marxa dels voluntaris
Domini internet .cn
Codi telefònic +86
Gentilici Xinès, xinesa
1 L'idioma oficial parlat és el Putonghua, excepte a Hong Kong i a Macau, on es fa servir el cantonès. El xinès és cooficial amb l'anglès a Hong Kong i amb el portuguès a Macau. En àrees minoritàries el xinès és cooficial a diferents nivells amb llengües com l'uigur, el mongol i el tibetà.
2 El mapa només inclou la part principal de la Xina; no hi apareixen Taiwan, Hong Kong ni Macau.

La República Popular de la Xina (en caràcters xinesos simplificats: 中华人民共和国, en caràcaters xinesos tradicionals: 中華人民共和國; Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó), o simplement la Xina, és l'Estat més extens de l'Àsia Oriental i el quart més extens del món. Amb una població de més de 1.300 milions d'habitants, és el país més poblat del món.

Situat a l'est d'Àsia, agrupa la major part dels territoris tradicionals de la Xina antiga, i alguns altres d'incorporats, com ara el Tibet. La seva extensió és de 9.561.000 km2 i els seus límits terrestres són: a l´est, Corea del Nord; al nord-est, Rússia; al nord, Mongòlia i un altre tros de frontera amb Rússia; al nord-oest, el Kazakhstan, el Kirguizistan i el Tadjikistan; a l'oest, l'Afganistan, el Pakistan i l'Índia; al sud-oest, el Nepal, el Bhutan i altre cop l'Índia; al sud, Myanmar, Laos i el Vietnam. Pel que fa als límits marítims, a l´oest la mar Groga separa la Xina de Corea del Sud, i la mar de la Xina Oriental la separa del Japó; al sud-oest, l'estret de Taiwan la separa de la República de la Xina, i la mar de la Xina Meridional ho fa de les Filipines, Brunei, Malàisia i Indonèsia.

Les ciutats més importants són: Pequín (la capital) i Xangai, totes dues amb més de deu milions d'habitants. Una quarantena de ciutats més passen del milió d'habitants, entre les quals destaquen, com a més poblades, Wuhan, Chengdu, Tianjin, Shenyang i Xi'an. Les antigues colònies europees en territori xinès, Hong Kong i Macau, tornen a estar sota jurisdicció de la República Popular de la Xina.

El Partit Comunista de la Xina (PCX) ha encapçalat el govern de la República Popular de la Xina sota un sistema unipartidista des de l'Establiment de l'Estat comunista el 1949. És, doncs, un estat comunista que políticament es regeix per un règim autoritari de partit únic, tot i que durant les passades tres dècades s'hi ha privatitzat considerablement l'economia; ara bé, l'Estat en conserva un control polític significatiu, especialment pel que fa a les empreses estatals i al sector bancari.

La República Popular de la Xina disputa, des de la fi de la revolució, la sobirania de Taiwan. El rival del PCX, durant la Guerra Civil Xinesa, el Kuomintang (KMT), es va refugiar a Taiwan i a les illes properes, després de la seva derrota en el 1949, reivindicant la legimitat del seu govern sobre la Xina contiental, Mongòlia i Tuva, com a República de la Xina. El terme la Xina Continental, s'utilitza amb freqüència per designar les àrees sota el control del PCX, però sovint n'exlou les dues regions administratives especials de Hong Kong i Macau. La República Popular, que no ha controlat mai Taiwan, considera l'illa com la seva 23a província i no reconeix la legitimitat de la República de la Xina, coneguda també com la "Xina nacionalista", en contraposició amb la "Xina comunista", també anomenada la "Xina roja".

Atesa la seva gran població, la seva economia creixent, i les inversions en recerca i desenvolupament, la Xina és considerada com una superpotència potencial o emergent.]]".[1][2] Té el quart Producte interior brut més gran del món en termes nominals (el segón més gran en paritat de poder adquisitiu). La Xina és membre permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i membre de la Cooperació Econòmica de l'Àsia-Pacífic. Tanmateix, la Xina s'enfronta a nombrosos probelmes econòmics, com ara una creixent població envellida, una gran disparitat entre les rendes de les poblacions rural i urbana, i la ràpida degradació ambiental.[3][4]

La Xina té un paper molt important en el comerç internacional. És el consumidor més gran d'acer i concret, en consumir un terç de l'oferta mundial del primer, i la meitat de la segona.[5] De tots els productes, la Xina és el tercer importador més gran del món i el segon exportador,[6] ja que es beneficia d'una mà d'obra barata i una moneda sobrevaluada.

Taula de continguts

[edita] Geografia física

La longitud de la costa xinesa és de 32.000 km, dels quals 18.000 km són continentals, i la resta (14.000 km), insulars. El litoral xinès es caracteritza pel fet de tenir importants ports al llarg de la costa, i també per les platges a la costa del nord i el sud, i per l'illa de Hainan al sud.

[edita] Història

Vegeu l'article Història de la Xina per a la història de la Xina anterior a la República Popular.

Després de la Segona Guerra Mundial, la guerra civil xinesa entre els comunistes i el Guomindang va acabar el 1949 amb el control de la Xina continental per part dels comunistes i de Taiwan i altres illes petites de Fujian pel Guomindang. L'1 d'octubre, 1949, Mao Zedong va declarar la República Popular de la Xina, establint un estat comunista.

Els partidaris de l'era maoista declaren que sota Mao, la unitat i la sobirania xineses van ser assegurades per primera vegada després d'un segle, i es va assolir el desenvolupament de la infraestructura, la indústria, el servei de sanitat i l'educació, les quals van elevar la qualitat de vida del xinès mitjà. També creuen que les campanyes, com el "Gran Salt Endavant" i la "Revolució Cultural" van ser essencials per a arrancar el desenvolupament de la Xina i la purificació de la seva cultura. Els partidaris també dubten de les estadístiques de les morts i els danys de les campanyes de Mao.

Els crítics del règim asseguren que l'administració de Mao va imposar controls estrictes sobre les activitats diàries i creuen que les campanyes del Gran Salt Endavant i la Revolució Cultural van produir milions de morts, van incórrer en severs costos econòmics i va danyar l'herència cultural xinesa. El Gran Salt endavant va precedir la massiva fam a la Xina, en què, d'acord algunes fonts creïbles, van morir entre 20 i 30 milions de persones.

Després dels dramàtics fracassos econòmics dels primers anys de la dècada de 1960, Mao va renunciar a la seva posició com a president de la República Popular. El Congrés Popular Nacional va elegir a Liu Shaoqi com a successor de Mao. Mao va romandre com a cap del partit, però, a poc a poc va perdre l'administració dels afers econòmics, els quals serien controlats per un lideratge moderat sota la influència dominant de Liu Shaoqi, Deng Xiapoing i altres que van iniciar reformes econòmiques.

El 1966, Mao va iniciar la Revolució Cultural, la qual és vista pels seus opositors (occidentals i xinesos) com un cop contra els seus rivals, aconseguint el suport dels joves del país, i purgant el govern del lideratge moderat. Els seus partidaris afirmen que va ser un experiment de la democràcia directa un intent genuí per purgar la societat xinesa de la corrupció i d'altres influències negatives. Però, després d'un període de desordre, les forces moderades sota el lideratge de Zhou Enlai gradualment van guanyar influència.

Després de la mort de Mao, Deng Xiaoping, considerat el líder dels reformistes de l'economia, va assolir guanyar la lluita pel poder, i la vídua de Mao, Jian Qing, i els seus associats, els quals havien pres el control del país, van ser arrestats i sotmesos a judici. A partir de llavors, el govern ha afluixat gradualment el control governamental sobre les activitats personals, i ha començat a realitzar una transició d'una economia planejada a una economia mixta. Els partidaris de les reformes econòmiques han ressaltat el ràpid desenvolupament dels sectors de consum i de les exportacions, la creació d'una classe mitja urbana, que avui dia constitueix el 15% de la població, una millor qualitat de vida (la qual cosa es veu en l'increment del PIB per capita, les despeses dels consumidor, l'esperança de vida, l'alfabetisme, i la producció total de grans), així com majors llibertats i drets individuals, encara que aquests assoliments són recents. Els crítics asseguren que les reformes han causat disparitats en la riquesa, han provocat una severa contaminació ambiental i corrupció i han elevat la taxa d'atur.

Malgrat les concessions a favor del capitalisme, el Partit Comunista de Xina roman en el poder i manté polítiques repressives en contra dels grups que considera són amenaces, com ara el Falun Gong, i el moviment separatista del Tibet. Els partidaris d'aquestes polítiques, per contra, asseguren que estan conservant l'estabilitat de la societat, mentre que els opositors les consideren una violació de les normes dels drets humans que la comunitat internacional reconeix.

El 1989, la mort del oficial reformista Hu Yaoban va produir les protestes de la Plaça de Tiananmen el mateix any, durant la qual diverses persones, entre ells estudiants, van demanar reformes democràtiques i més llibertat. Les protestes van acabar el 3 de juny, data en què les tropes de l'Exèrcit Popular d'Alliberació va entrar a la plaça matant a milers de persones. L'esdeveniment va ser condemnat arreu del món, i es van aplicar sancions contra el govern del PCX.

[edita] Divisió administrativa

Mapa administratiu de la República Popular Xina
Mapa administratiu de la República Popular Xina

La República Popular Xinesa se subdivideix en un primer nivell en 32 entitats administratives locals: 22 províncies (23 si s'inclou Taiwan), cinc regions autònomes, quatre municipalitats sota administració directa del Govern central i dues regions administratives especials. La divisió administrativa més comuna és la província. Les cinc regions autònomes estan associades amb les cinc minories ètniques majoritàries en el país: els tibetans, els uigurs, els mongols, els hui i els zhuang. Les àrees metropolitanes de les quatre ciutats de Pequín, Tianjin, Shanghai i Chongqing tenen un rang similar al provincial, constituint les anomenades municipalitats sota administració directa del Govern central.

Finalment, les antigues colònies europees de Hong Kong i Macau mantenen una gran autonomia com regions administratives especials, conservant el seu propi sistema econòmic i judicial, a més de moltes característiques pròpies d'estats independents, com la seva pròpia moneda, domini d'Internet, prefix telefònic, bandera, etc. La República Popular Xinesa considera també a Taiwan com una província més, encara que en la pràctica l'illa és independent, i es troba sota la sobirania del règim de la República de Xina, Estat reconegut de manera oficial per només 24 països del món que no reconeixen a la República Popular Xinesa (veure Estatut polític de Taiwan).

A continuació hi ha les províncies, regions autònomes, municipalitats i regions administratives especials de la República Popular Xinesa, al costat dels noms xinesos en caràcters simplificats.

Províncies

(*) Reivindicada; independent de facto sota el règim de la República de Xina.

Regions autònomes

  • R. A. del Tibet (西藏自治区)

Municipalitats

  • Municipalitat de Pekín (北京市)
  • Municipalitat de Chongqing (重庆市)
  • Municipalitat de Shanghai (上海市)
  • Municipalitat de Tianjin (天津市)

Regions Administratives Especials

  • R. A. E. de Hong Kong (香港特别行政区)
  • R. A. E. de Macau (澳门特别行政区)

[edita] Política

La constitució actual de la Xina va ser adoptada el 4 de desembre, 1982.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs



 
Estats de l'Àsia
Afganistan Afganistan | Aràbia Saudita Aràbia Saudita | Armènia Armènia2 | Azerbaidjan Azerbaidjan1 | Bahrain Bahrain | Bangla Desh Bangla Desh | Bhutan Bhutan | Brunei Brunei | Cambodja Cambodja | Corea del Nord Corea del Nord | Corea del Sud Corea del Sud | Emirats Àrabs Units Emirats Àrabs Units | Filipines Filipines | Geòrgia Geòrgia1 | Iemen Iemen | Índia Índia | Indonèsia Indonèsia | Iran Iran | Iraq Iraq | Israel Israel | Japó Japó | Jordània Jordània | Kazakhstan Kazakhstan1 | Kirguizistan Kirguizistan | Kuwait Kuwait | Laos Laos | Líban Líban | Malàisia Malàisia | Maldives Maldives | Mongòlia Mongòlia | Myanmar Myanmar | Nepal Nepal | Oman Oman | Pakistan Pakistan | Qatar Qatar | Rússia Rússia1 | Singapur Singapur | Síria Síria | Sri Lanka Sri Lanka | Tadjikistan Tadjikistan | Tailàndia Tailàndia | Taiwan Taiwan | Timor Oriental Timor Oriental | Turkmenistan Turkmenistan | Turquia Turquia1 | Uzbekistan Uzbekistan | Vietnam Vietnam | Xina Xina | Xipre Xipre2
Dependències: Palestina Palestina | Tibet Tibet
1. Estat parcialment a Europa. 2. Estat geogràficament a l'Àsia però sovint considerat part d'Europa per raons històriques i culturals.


En altres llengües