Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Regla de la cadena - Viquip??dia

Regla de la cadena

De Viquip??dia

En c??lcul infinitesimal, la regla de la cadena ??s una f??rmula per a calcular la derivada de la composici?? de dues funcions.

De forma intu??tiva, si una variable, y, dep??n d???una segona variable, u, i aquesta a l???hora dep??n de una tercera variable, x,llavors la velocitat de canvi de y respecte de x es pot calcularcom la velocitat de canvi de y respecte de u multiplicada per la velocitat de canvi de u respecte de x.

Taula de continguts

[edita] Plantejament informal

La regla de la cadena diu que, si es compleixen les condicions adequades,

 (f \circ g)'(x) = f'(g(x)) g'(x),\,

Aix?? de forma resumida s???escriu  (f \circ g)' = f'\circ g\cdot g'.

De forma alternativa, emprant la notaci?? de Leibniz,

\frac {df}{dx} = \frac {df} {dg} \frac {dg}{dx}.

La contrapartida en c??lcul integral de la regla de la cadena ??s la regla de substituci??.

[edita] Teorema

La regla de la cadena d???una variable es pot definir de forma m??s precisa tal com segueix.[1] Sia f una funci?? real sobre (a,b) que ??s diferenciable a c ??? (a,b); i g una funci?? real definida sobre un interval I que cont?? el rang de fi f(c) com a un punt interior. Si g es derivable a f(c), llavors

  • (f\circ g)(x) es derivable a x=c, i
  • (f\circ g)'(c) =  f'(g(c))g'(c).

[edita] Exemples

[edita] Exemple I

Suposant els cas on, hom est?? pujant a un cim a una velocitat de 0.5 kil??metres per hora. La temperatura ??s m??s baixa a al??ades m??s grans; Suposant que el ritme a que baixa la temperatura ??s de 6 ??C per kil??metre. Si es multiplica 6 ??C per kil??metre per 0.5 kil??metres per hora, s???obt?? 3 ??C per hora. Aquest c??lcul ??s una aplicaci?? t??pica de la regla de la cadena.

[edita] Exemple II

Considerant f(x) = (x2 + 1)3. Es t?? f(x) = h(g(x)) on g(x) = x2 + 1 i h(x) = x3. Aix?? doncs,

f '(x) \, = h '(g(x)) g ' (x) \, = 3(g(x))^2(2x) \, = 3(x^2 + 1)^2(2x) \,
= 6x(x^2 + 1)^2. \,

Per a calcular la derivada de la funci?? trigonom??trica

f(x) = \sin(x^2),\,

Es pot escriure f(x) = h(g(x)) amb h(x) = sinx i g(x) = x2.

La regla de la cadena dona

f'(x) = 2x \cos(x^2) \,

Donat que h'(g(x)) = cos(x2)i g'(x) = 2x.

[edita] Exemple III

Deriveu \arctan\,\sin\, x, etc.

\frac{d}{dx}\arctan\,x\,=\,\frac{1}{1+x^2}
\frac{d}{dx}\arctan\,f(x)\,=\,\frac{f'(x)}{1+f^2(x)}
\frac{d}{dx}\arctan\,\sin\,x\,=\,\frac{\cos\,x}{1+\sin^2\,x}

[edita] Regla de la cadena per a varies variables

La regla de la cadena tamb?? funciona per a funcions de m??s d???una variable. Si les funcions z = f(x,y) on x = g(t) i y = h(t), i g(t) i h(t) s??n derivables respecte de t, llavors

{\ dz \over dt}={\partial f \over \partial x}{dx \over dt}+{\partial f \over \partial y}{dy \over dt}

Suposant que cada funci?? de z = f(u,v) ??s una funci?? de dues variables tal que u = h(x,y) and v = g(x,y), i suposant que totes aquestes funcions siguin derivables. Llavors la regla de la cadena adopta la seg??ent forma:

{\partial z \over \partial x}={\partial z \over \partial u}{\partial u \over \partial x}+{\partial z \over \partial v}{\partial v \over \partial x}


{\partial z \over \partial y}={\partial z \over \partial u}{\partial u \over \partial y}+{\partial z \over \partial v}{\partial v \over \partial y}

Si es considera \vec r = (u,v) com una funci?? vectorial, es pot emprar la notaci?? vectorial per a escriure l???equivalent de l???anterior escrivint el producte escalar del gradient de f per la derivada parcial de \vec r:

\frac{\partial f}{\partial x}=\vec \nabla f \cdot \frac{\partial \vec r}{\partial x}

De forma m??s general, per a funcions vectorials de varies variables, la regla de la cadena diu que el Jacobi?? de la funci?? compsici?? ??s el producte de les matrius Jacobianes de les dues funcions:

\frac{\partial(z_1,\ldots,z_m)}{\partial(x_1,\ldots,x_p)} = \frac{\partial(z_1,\ldots,z_m)}{\partial(y_1,\ldots,y_n)} \frac{\partial(y_1,\ldots,y_n)}{\partial(x_1,\ldots,x_p)}

[edita] Demostraci?? de la regla de la cadena

Sian f i g funcions i sia x un nombre tal que f ??s derivable al punt g(x) i g ??s derivable al punt x. Llavors per la definici?? de derivada,

 g(x+\delta)-g(x)= \delta g'(x) + \epsilon(\delta)\delta \, on  \epsilon(\delta) \to 0 \, quan \delta\to 0.

De forma similar,

 f(g(x)+\alpha) - f(g(x)) = \alpha f'(g(x)) + \eta(\alpha)\alpha \, on \eta(\alpha) \to 0 \, quan \alpha\to 0. \,

Ara

 f(g(x+\delta))-f(g(x))\, = f(g(x) + \delta g'(x)+\epsilon(\delta)\delta) - f(g(x)) \,
 = \alpha_\delta f'(g(x)) + \eta(\alpha_\delta)\alpha_\delta \,

on \alpha_\delta = \delta g'(x) + \epsilon(\delta)\delta \,. S???observa que \delta\to 0, \frac{\alpha_\delta}{\delta}\to g'(x) i \alpha_\delta \to 0, Aix?? \eta(\alpha_\delta)\to 0. Per tant

 \frac{f(g(x+\delta))-f(g(x))}{\delta} \to g'(x)f'(g(x))\mbox{ as } \delta \to 0.

[edita] Generalitzaci?? de la regla de la cadena

La regla de la cadena ??s una propietat fonamental de totes les definicions de derivada i per tant ??s v??lida en contextos molt m??s generals. Per exemple, si E, F i G s??n espai de Banach (els quals inclouen l???Espai euclidi??) i f : E ??? F i g : F ??? G s??n funcions, i si x ??s un element de E tal que f is derivable al punt x i g is derivable al punt f(x), llavors la derivada (la derivada de Fr??chet ) de la funci?? compsta g o f al punt x ve donada per

\mbox{D}_x\left(g \circ f\right) = \mbox{D}_{f\left(x\right)}\left(g\right) \circ \mbox{D}_x\left(f\right).

Fixeu-vos que en aquest cas les derivades s??n aplicacions lineals. No nombres. Si les aplicacions lineals es representen com a matrius ( Jacobians), la composici?? del cant?? dret es transforma en una multiplicaci?? de matrius.

[edita] Tensors i la regla de la cadena

Veieu camp tensorial per a una explicaci?? avan??ada del paper que juga la regla de la cadena a la natura dels tensors.

[edita] Derivades d???ordre superior

La f??rmula de Fa?? di Bruno generalitza la regla de la cadena a derivades d???ordre superior. Unes quantes de les primeres derivades s??n

\frac{d (f \circ g) }{dx} = \frac{df}{dg}\frac{dg}{dx}

  \frac{d^2 (f \circ g) }{d x^2}
  = \frac{d^2 f}{d g^2}\left(\frac{dg}{dx}\right)^2 
    + \frac{df}{dg}\frac{d^2 g}{dx^2}

  \frac{d^3 (f \circ g) }{d x^3} 
  = \frac{d^3 f}{d g^3} \left(\frac{dg}{dx}\right)^3 
    + 3 \frac{d^2 f}{d g^2} \frac{dg}{dx} \frac{d^2 g}{d x^2}
    + \frac{df}{dg} \frac{d^3 g}{d x^3}

  \frac{d^4 (f \circ g) }{d x^4}
  =\frac{d^4 f}{dg^4} \left(\frac{dg}{dx}\right)^4 
    + 6 \frac{d^3 f}{d g^3} \left(\frac{dg}{dx}\right)^2 \frac{d^2 g}{d x^2} 
    + \frac{d^2 f}{d g^2} \left\{ 4 \frac{dg}{dx} \frac{d^3 g}{dx^3} + 3\left(\frac{d^2 g}{dx^2}\right)^2\right\}
      
    + \frac{df}{dg}\frac{d^4 g}{dx^4}

[edita] Vegeu tamb??

[edita] Refer??ncies

  1. ??? Apostol, Tom (1974). Mathematical analysis, 2nd ed., Addison Wesley.