Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Primavera de Praga - Viquip??dia

Primavera de Praga

De Viquip??dia

Aquest article tracta dels fets de la hist??ria de Txecoslov??quia de 1968 coneguts com la Primavera de Praga. Per al festival del mateix nom de dirigiu-vos a l'article: Primavera de Praga (Festival Musical).

Durant la Guerra Freda, la Primavera de Praga (en txec: Pra??sk?? jaro) va ser un per??ode d'intent de liberalitzaci?? pol??tica a Txecoslov??quia que va durar des del 5 de gener de 1968 fins al 20 d'agost d'aquell mateix any, quan el pa??s va ser enva??t per la URSS, i els seus aliats del Pacte de Vars??via (a excepci?? de Romania).

Els txecs i els eslovacs mostraven creixents signes d'independ??ncia sota el lideratge d' Alexander Dub??ek. Les reformes de Dub??ek en mat??ria dels processos pol??tics dins de Txecoslov??quia, a les que ell es referia com "Socialisme amb rostre hum?? ", no representava una completa destrucci?? del vell r??gim, com en el cas d' Hongria el 1956. De tota manera, aix?? va ser vist pels l??ders sovi??tics com una amena??a a la seva hegemonia sobre els altres estats de l???Europa de l'Est sota el domini de la Tercera Internacional (Comunista Internacional).

La pol??tica de la URSS per a refor??ar als governs d'estil sovi??tic dins dels seus estats sat??l??lits, usant la for??a militar de ser necessari, va venir a ser coneguda com la Doctrina Brezhnev, anomenada aix?? en honor al l??der sovi??tic Leonid Brezhnev, qui va ser el primer en declarar-la p??blicament, encara que venia essent utilitzada des dels temps de Stalin. Aquesta doctrina va continuar aplicant-se fins que va ser reempla??ada per la Doctrina Sinatra, sota el r??gim de Mikhail Gorbachev als 1980.

El per??ode de liberalitzaci?? pol??tica a Txecoslov??quia va arribar a la seva fi el 20 d'agost de 1968, quan 200.000 soldats i 5.000 tancs del Pacte de Vars??via van envair el pa??s. Les cr??tiques des d'occident van ser gaireb?? inexistents, els escriptors d'esquerra, com Tariq Ali, van argumentar que aix?? es devia a qu?? els estats d'occident veien al socialisme hum?? i democr??tic de Txecoslov??quia com una amena??a m??s gran al capitalisme que el comunisme sovi??tic que, en gran manera, ja estava molt desacreditat al 1968.

Una d??cada despr??s, la Primavera de Praga "va deixar" el seu nom a un per??ode d'aperturisme pol??tic a la Xina, conegut com la Primavera de Pequ??n.