Viquip??dia:Pol??tica i normes
De Viquip??dia
Aquesta p??gina descriu una pol??tica oficial de la Viquip??dia. Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera com una norma a seguir pels usuaris. Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del suficient consens utilitzant la p??gina de discussi??, la taverna o obrint una presa de decisi??. |
|
|||||
Pol??tiques | |||||
Normes d'estil | |||||
Edita |
La Viquip??dia (o Wikipedia) ??s un projecte de col??laboraci??, portat a terme per multituds de voluntaris. La finalitat del projecte es resumeix en la frase seg??ent:
- L'objectiu de la Viquip??dia ??s crear una enciclop??dia lliure i multiling??e, la m??s gran del m??n, en contingut i profunditat, i tamb?? volem que esdevingui un recurs fiable.
La Viquip??dia t?? una s??rie de pol??tiques i normes, acceptades pels fundadors i participants en el projecte, i que es consideren essencials pel seu funcionament. Algunes d'aquestes normes estan ben establertes; d'altres, encara estan evolucionant i s??n objecte de debat. A mesura que la Viquip??dia creix, es van adaptant les normes a les noves necessitats.
En aquest context s'usa el terme pol??tica en el sentit de l'accepci?? de la ??manera de conduir un afer??. S'ent??n com a pol??tica les normes fonamentals a complir, i les normes d'estil s??n les recomanacions.
Taula de continguts |
[edita] Normes generalment acceptades
- Objectivitat. Cal mantenir un punt de vista neutral en tots els articles. Si hi ha punts de vista diferents sobre un tema, s'han de representar tots d'una manera justa.
- Respecte als drets d'autor. El contingut de la Viquip??dia es distribueix amb els termes de la llic??ncia de documentaci?? lliure GNU. B??sicament, aquesta llic??ncia permet la distribuci?? lliure dels documents, la seva modificaci??, i el seu ??s sense restriccions. Abans de copiar material provinent d'altres llocs, heu d'assegurar-vos que es pot distribuir en aquests termes, que ??s de domini p??blic, o demanar-ho a l'autor. Penseu que l'??s de material no autoritzat pot portar problemes de tipus legal. Vegeu Viquip??dia:Drets d'autor per a una explicaci?? m??s completa.
- La Viquip??dia ??s una enciclop??dia. L'objectiu d'aquest projecte ??s crear una enciclop??dia. Els articles han de tenir contingut enciclop??dic, i les planes de discussi?? han de servir per millorar els articles. Vegeu Viquip??dia:All?? que la Viquip??dia no ??s
- Respecte a tothom. Els col??laboradors de la viquip??dia tenen or??gens i opinions molt diferents. Cal tractar a tothom amb respecte. Vegeu viquietiqueta, i Viquip??dia:resoluci?? de conflictes.
- Seguiu les convencions. Per tal de mantenir la consist??ncia del projecte, ??s important mantenir unes certes convencions en l'estil i el format dels articles.
- Intenteu seguir els consells del Llibre d'estil.
- Vegeu Com s'edita una p??gina per aprendre com introduir articles nous, o modificar els existents.
- Cal anar amb cura en triar els noms dels articles. Vegeu Anomenar p??gines
- De vegades, un mot pot correspondre a conceptes diferents que requereixen articles independents. Vegeu P??gina de desambiguaci??
- Existeixen plantilles que es poden aprofitar per alguns tipus d'articles (p.ex., municipis, comarques, etc.)
- La Viquip??dia tamb?? cont?? imatges, vegeu ??s d'imatges
- Si creieu que cal esborrar una plana, notifiqueu-ho al Registre de p??gines a esborrar. Tamb?? existeix un registre de p??gines a fusionar, un registre de p??gines a millorar, i un d'articles demanats.
- No cal que la primera versi?? d'un article sigui perfecta, ni molt extensa, ja que es pot anar millorant amb el temps. Per?? en aquests casos, si que ??s important fer, si m??s no, un bon esborrany.
- Recordeu que algunes accions, com ara esborrar una plana o blocar-la, estan restringides als administradors.
[edita] Com s'apliquen aquestes normes
La Viquip??dia no t?? cap estructura jer??rquica o centralitzada que s'utilitzi per controlar els continguts. Tots som editors del projecte. Tothom pot editar articles d'altra gent per eliminar errors, ampliar-los o millorar-los, o be participar en les discussions per demanar aclariments, proposar idees, o criticar articles. L'??nica jerarquia en el projecte ??s que alguns usuaris s??n administradors. Les ??niques atribucions extraordin??ries dels administradors s??n la capacitat d'esborrar i blocar articles, i excloure usuaris vand??lics.
L'??nic que demanem ??s que tothom que contribueixi segueixi les normes i la pol??tica de la Viquip??dia, i que intenti col??laborar de manera constructiva. Com els articles, aquestes normes tamb?? s??n millorables, per?? fins ara han resultat ??tils en aquest projecte o en d'altres wikipedies. Si hi ha normes que considereu ineficaces, obsoletes, o millorables, doneu les vostres raons a la plana de discussi?? corresponent.
Els usuaris que es dediquin a fer edicions vand??liques, o que intentin imposar els seus punts de vista en contra de la majoria dels viquipedistes, poden ser exclosos del projecte pels administradors. Igualment, p??gines que generin guerres d'edicions incontrolades poden ser blocades pels administradors, fins que es doni una soluci?? consensuada.
[edita] Com s'ha arribat a establir aquestes normes?
La majoria de normes que regeixen el funcionament del projecte s'han establert per l'h??bit i per consens dels participants. En general, les normes de la viquip??dia en catal?? s??n les mateixes o semblants a les que s'han establert pr??viament a la wikipedia en angl??s i altres idiomes.
L'objectiu d'aquestes planes nom??s ??s descriure les normes que s'han desenvolupat a la comunitat. Aquestes normes continuen evolucionant i adaptant-se a les necessitats del projecte.
La viquip??dia catalana no te cap secci?? espec??fica o grup de treball que es dediqui al desenvolupament o adaptaci?? de la seva pol??tica, per?? podeu comentar-les amb altres usuaris o a les planes de discussi??. En angl??s, existeix una llista de correu on es discuteixen aquests temes (Wikipedia-L) i una Meta-Wikipedia. Tamb?? hi ha un grup d'usuaris (Viquip??dia:Presa de decisions) que discuteix sobre la manera d'assegurar el compliment de les normes de la wikipedia.
[edita] Altres normes
A m??s de les normes generalment acceptades, hi ha diverses normes que s'han suggerit i que pot ser bo de tenir en compte.
[edita] General
- Contribu??u en els temes que conegueu, o que estigueu disposats a aprendre (i creeu els esborranys de manera responsable).
- No tingueu por a esmenar articles d'altra gent.
- Feu les omissions expl??cites.
- En general, eviteu l'??s de robots.
- Eviteu tamb?? l'??s de traductors autom??tics. La qualitat de les traduccions no ??s ni de bon tros acceptable. Com a molt, es poden utilitzar com a base per una traducci?? manual, parant especial atenci?? a construccions sint??ctiques incorrectes o altres incorreccions.
- Quan convingui, ignoreu les normes! Tota norma pot tenir excepcions, excepte la del sentit com??.
[edita] Comportament
- Signeu els comentaris a les planes de discussi??.
- Eviteu el llenguatge obsc??.
- Eviteu els atacs personals. No feu servir les planes de discussi?? per debats personals (feu servir el correu). Vegeu tamb??: P??gines de discussi??
- Registreu-vos abans de fer qualsevol canvi important a un article existent.
- Sigueu amables amb els viquipedistes novells.
- No feu articles sobre vosaltres mateixos (o les vostres empreses, associacions, et coetera)
- Eviteu entrar en guerres d'edicions (fer i desfer cont??nuament canvis pol??mics a un article)
[edita] Contingut
- Expliqueu l'argot.
- Integreu els vostres canvis a l'article (no us limiteu a afegir par??grafs al final de l'article).
- Establiu el context de l'article (o sigui, no suposeu per anticipat que el lector sigui especialista en el tema que es tracti).
- Definiu i descriviu.
- Citeu les fonts, i useu refer??ncies adequades.
- Eviteu frases que poden ser obsoletes en poc temps.
- Si heu de comentar arguments de novel??les, pel??l??cules, etc., aviseu al comen??ament de l'article!
- Feu els articles ??tils pels lectors (i tingueu en compte l'audi??ncia).
- Comproveu els fets.
- Comproveu tamb?? els fets i personatges ficticis!
- Resumiu les discussions, quan siguin massa llargues.
- Feu nom??s enlla??os que siguin adequats al context (no cal fer tots els enlla??os possibles!)
- Descriviu el contingut dels enlla??os externs. P. ex., [http://ca.wikipedia.org Viquip??dia en catal??] = Viquip??dia en catal??
- No utilitzeu enlla??os externs en lloc d'enlla??os interns a la wikipedia. Poseu els enlla??os externs en una secci?? al final.
- Eviteu la redund??ncia amb frases del tipus: Aquest article de la viquip??dia tracta de ...)
- No exagereu la import??ncia dels fets, personatges, obres d'art, etc., amb frases buides (Verdaguer va ser l'escriptor catal?? m??s important del segle XIX). Millor posar-hi fets (p. ex., qu?? va escriure o fer Verdaguer).
- No disfresseu les opinions parcials. Barcelona ??s la ciutat mes bonica del m??n. ??s parcial. Hi ha gent que opina que B. ??s la ciutat m??s bonica del m??n. continua essent parcial.
[edita] Estil
- Fixeu-vos en l'ortografia i la gram??tica.
- No inclogueu c??pies de les fonts originals (p. ex., en un article sobre el Tirant lo Blanc no tenim per qu?? posar un cap??tol de la novel??la, encara que sigui de domini p??blic)
- No feu articles orfes! Sempre hi hauria d'haver diversos enlla??os cap a un article.
- En general, eviteu l'??s de cites en altres idiomes, a no ser que sigui imprescindible per alguna ra??.
- Empleneu sempre el camp Resum quan feu edicions, fent una petita descripci?? d'all?? que heu fet. Aix?? ajuda molt la gent que revisa els canvis recents !
- Seguiu les convencions per ressaltar paraules. Normalment, es ressalta amb negreta la primera aparici?? del terme que es defineix (incloent noms alternatius) la primera vegada que apareix, al principi de l'article. La cursiva se sol utilitzar per paraules en altres idiomes, o quan es parla sobre una paraula com a tal (p. ex., televisi?? ve del grec tele, que vol dir...)
- El color s'hauria d'utilitzar nomes excepcionalment, i quan hi hagi una bona ra?? (advert??ncies, algunes taules, gr??fics...). Massa color pot fer els articles feixucs i dificulta mantenir la coher??ncia en el format. A m??s, la presentaci?? del color pot variar depenent del navegador, etc.
- Utilitzeu t??tols i subt??tols amb moderaci??.
- Mireu de no fer les frases ni les llistes massa llargues.
- Eviteu els salts de l??nia utilitzant el codi <br>, si no ??s que hi ha una bona ra??. Per separar par??grafs, n'hi ha prou amb deixar una l??nia buida entre els par??grafs. Utilitzant els codis wiki per fer llistes, seccions, etc, normalment no cal afegir salts de l??nia amb <br>.
- Eviteu par??grafs d'una l??nia. Mireu d'agrupar els articles en par??grafs l??gics i de mida raonable.
- No utilitzeu subp??gines.