[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:PMF - Viquipèdia

Viquipèdia:PMF

De Viquipèdia

Ajuda - Mapa de la web - Llibre d'estil - Preguntes Més Freqüents

Si acabeu d'arribar a la Viquipèdia, us interessarà de llegir la pàgina Benvinguts, principiants. Hi ha moltes coses interesants aquí. Vegeu com explorar la Viquipèdia. Si teniu alguna pregunta que no trobeu aquí, vegeu Viquipèdia:Plantejament de preguntes.

Taula de continguts

[edita] Què és la Viquipèdia?

[edita] Què és un Wiki?

Consulteu Què és un wiki i per a què serveix un wiki.

[edita] Quan va començar la Viquipèdia?

El 15 de gener de l'any 2001. Una antiga versió del wiki (incloent-hi versions originals d'algunes d'aquestes pàgines) va ser acollida breument a Nupedia.com (penjada per primera vegada el 10 de gener). La idea d'un wiki suportat per Nupedia va ser originada per una conversa que Larry Sanger va mantenir amb Ben Kovitz la tarda del 2 de gener. Nupedia es un projecte anterior a viquipedia que actualment s'ha discontinuat.

[edita] Qui té la propietat de la Viquipèdia?

Bé, és una pregunta interessant. El propietari del servidor, del nom de domini i de l'esquema de les pàgines és de Bomis, Inc. Els articles són alliberats sota la GNU Free Documentation License, de manera que els articles són contingut obert. Així doncs, és fàcil de dir erròniament que el propietari dels articles de la Viquipèdia és Bomis; Bomis no en té la propietat en cap sentit tradicional de la propietat. (El CEO de Bomis i el president Jimbo Wales podria voler elaborar aquesta resposta.)

[edita] És "La Viquipèdia" o només simplement "Viquipèdia"?

Sens dubte i segons les normes catalanes avalades pel Termcat ens hem de referir al projecte com a la Viquipèdia. Amb la primera paraula en minúscules i la segona començada en majúscula.

[edita] Per què "la Viquipèdia" i no "Wikipedia"?

Consulteu Viquipèdia:Nom de la Viquipèdia.

[edita] Hi ha molts clons de Wiki, amb diferents característiques. Quina està fent servir Viquipèdia?

Bona pregunta. Nosaltres estem emprant MediaWiki, de la qual és responsable Magnus Manske.

[edita] Contribuint a la Viquipèdia

[edita] Què significa que un enllaç estigui en vermell?

Els enllaços en vermell indiquen que un article amb aquest nom encara no s'ha iniciat, de manera que podeu fer clic en aquest enllaç i iniciar una pàgina amb aquest nom. Però aneu amb compte: hi poden haver articles de temes similars o del mateix tema però amb un nom diferent. És important que abans de fer una pàgina nova cerqueu primer entrades similars. Els enllaços en vermell apareixen automàticament en paraules "CamelCase" (cal cercar un nom català més o menys correcte per a això).

[edita] Com puc iniciar una pàgina nova?

Llegiu Com iniciar una pàgina.

[edita] Com puc editar una pàgina?

Llegiu Com s'edita una pàgina.

[edita] Per què jo hauria de contribuir a la Viquipèdia?

Llegiu Per què he de voler contribuir a la Viquipèdia

[edita] Hi ha alguna guia o trucs?

Mireu la Política de la Viquipèdia i el Llibre d'estil hi trobareu recomanacions sobre convencions de noms, creació de temes, punts de vista, etc. Finalment, sigueu persistent a l'hora d'actualitzar pàgines! Vegeu també: Viquipèdia:Apunts d'ajuda

[edita] Hi vull contribuir però no vull provocar cap problema. Què puc fer?

Gràcies per preocupar-vos-en però no ho feu en excés. Si volteu per aquí prou temps, tot anirà bé, de manera que poseu-vos-hi! Si voleu, llegiu les errades més comunes i estem segurs que ho fareu bé.

[edita] Estic interessat en un tema, però no em sento prou preparat per a iniciar cap article nou. Què puc fer?

Afegiu l'article que cregueu que cal fer a la llista d'Viquipèdia:articles demanats.
Feu un cop d'ull als Recursos lliures. Probablement hi trobareu material per a copiar o per a emprar com a base del vostre propi article.

[edita] Però no estic segur que usar aquest contingut sigui prou correcte des d'un punt de vista legal. Veig l'enorme advertència al final de la pagina "NO USIS INFORMACIÓ AMB COPYRIGHT SENSE PERMÍS", i em preocupa que això pugui afectar el meu article. Com ho puc saber?

El contingut de Viquipèdia s'afegeix d'acord amb la GNU Free Documentation License. Per a resumir-ho: llevat que el que estigueu copiant sigui (1) domini públic (de manera que no hi ha cap nota de copyright en absolut) o bé (2) sigui alliberat sota la GNU Free Documentation License. Si no ho és, probablement, no ho heu de fer servir.

Com és obvi, simplement pel fet que una cosa es pugui llegir lliurement a la pàgina web d'algú això no significa necessàriament que nosaltres en puguem fer ús a la Viquipèdia. Malgrat que ho trobem alliberat amb una cosa semblant a una llicència de contingut obert, és possible que no en puguem fer ús. Si hi ha algun dubte, llavors, sisplau, feu ús de la pàgina de discussió de l'article. I allí pregunteu: de ben segur que algú us respondrà de seguida. Un altre lloc per a preguntar és a Intlwiki-L.

[edita] Per què alguns enllaços tenen una barra al davant?

La barra indica que la pàgina enllaçada és -o serà- una subpàgina d'una altra. Si no hi ha cap objectiu especificat, la pàgina serà una subpàgina de la pàgina en què us trobeu en aquell moment, llevat que ja us trobeu en una subpàgina (ja que només hi pot haver un nivell de subpàgines). Per exemple, un enllaç a pàgina nova des d'Algèria/Economia creara la pàgina Algèria/pàgina nova, i no Algèria/Economia/pàgina nova. Els usuaris poden també especificar de quina subpàgina serà l'enllaç. Per exemple, Poker/Alt-baix tall.

S'han donat debats en diferents pàgines Viquipèdia sobre la inutilitat i els límits de les subpàgines. Després de llargues discussions, s'ha decidit d'eliminar la funció de les subpàgines en la següent generació del programari que fem servir. No és una decisió popular, però la majoria dels viquipedistes que han fet comentaris sobre aquesta qüestió estan a favor de treure-se-les de sobre. Sisplau, no feu noves subpàgines!

[edita] Com ...

[edita] Com puc esborrar una pàgina, especialment una de meva?

R1. La consideració per als altres demana que tinguem una especial precaució a l'hora de fer-ho, si la pàgina en qüestió no és una que vós mateix hàgiu iniciat, o és una en què altres persones han fet contribucions. Però estrictament parlant no hi ha res que us ho impedeixi: tot el que heu de fer es treure el text de la pàgina. També podeu fer click al nom de la pàgina, a la part superior d'aquesta, per veure quines altres pàgines hi enllaçen i esborrar els enllaços també. Una vegada més, us demanem molta precaució. Cal tenir en compte que l'article quedara buit, pero no esborrat. Periodicament, els administradors de la wikipedia esborren els articles buits (vegeu la R3 sobre els administradors).

Obviament, hi ha planes que es millor esborrar com mes aviat millor: articles amb bajanades, grolleries o errors obvis. En aquests casos, el millor es buidar-les com hem explicat. Pero pot haver-hi planes que creieu que cal esborrar, pero poden haver estat fetes amb bona fe, i no es obvi que siguin bajanades. Per exemple,

  • Articles que sospiteu que son bajanades, o si mes no plenes d'errors, pero no en podeu estar 100% segur
  • Articles sobre personatges, organitzacions, etc., que creieu que poden ser inexistents, o que no son prou importants per sortir a la viquipedia.
  • Planes que dupliquen el contingut d'altres planes.
  • Planes que considereu innecessaries per qualsevol altra rao.

El que cal fer és llistar aquesta plana al Registre de pàgines a esborrar. Poseu-hi un enllaç a l'article que creieu que cal esborrar, i una frase o petit comentari explicant perquè. D'aquesta manera, altres viquipedistes poden donar-hi la seva opinió. Si ningu no hi té res en contra, els administradors esborraran l'article al cap d'uns dies. De moment, no s'ha instituit cap proces formal de votació per determinar quines planes cal esborrar. En cas de conflicte, cal mirar d'arribar a un acord.

R2. En general (però no sempre), més que no pas esborrar una pàgina, és millor redirigir-la a algun lloc útil. Si algú escriu un interessant article sobre 'JFK' ha de ser desplaçat a 'John F. Kennedy' (o semblant) i s'ha de fer una redirecció en el lloc adequat.
R3. Per a esborrar una pàgina de forma permanent, necessiteu ser un administrador. Els administradors haurien de ser usuaris amb experiència, que tinguin la confiança de la comunitat i que entenguin les normes de la Viquipèdia. De moment, encara no tenim cap sistema formal per proposar o triar administradors. Si hi esteu interessats, comenteu-ho a la Discussió:discussio de la portada. Evidentment, l'administrador no té el dret d'esborrar imatges arbitrariament sense el consens dels altres usuaris !

[edita] Aleshores, com canvio un nom de pàgina erroni? Per exemple, "LaLlei", que ha de ser "Llei".

Enllaç per reanomenar
Enllaç per reanomenar
Només cal anar a l'enllaç reanomena a dalt (cal ser un usuari registrat), i seguir les instruccions. Penseu que l'article original no s'esborra automaticament, sino que redirigeix cap a l'article amb el nou nom. En alguns casos, això és un avantatge. Per exemple, pot haver-hi noms alternatius per un mateix concepte, o pot haver-hi enllaços cap al nom vell. Pero sovint, el nom original es erroni i cal esborrar-lo. Comproveu si hi ha enllaços que hi van (El que enllaça ací, dins eines), i arregleu-los. Després, buideu l'article i els administradors ja l'esborraran (vegeu la pregunta anterior). Vegeu també: Ajuda:Reanomenar pàgines

[edita] Com edito una pàgina que ha estat redirigida? He escrit una definició de "polímer", i he intentat col·locar un enllaç a la pàgina de "conductors orgànics", però en fer clic a editar, ja sigui a "conductors orgànics" o "conductors" dóna la comanda redireccionada.

La manera més fàcil d'editar la pàgina redirigida és fer clic al títol de la pàgina, després d'ésser redirigit, on trobareu un missatge indicant que heu estat redirigit.

[edita] Com m'adono dels canvis en certs temes sense haver d'anar-hi contínuament?

Cliqueu l'enllaç vigila a sobre d'un article per afegir-lo a la vostra llista de seguiment. Clicant a llista de seguiment podreu veure els darrers canvis dels articles dins la vostra llista de seguiment.

[edita] Com funciona la vinyeta de cerca de la part esquerra de cada pàgina?

Feu un cop d'ull a com explorar la Viquipèdia.

[edita] Com puc avisar que alguna cosa no està funcionant de forma correcta?

Afegiu-ho a la pàgina Viquipèdia:Informes d'error. Si el que ha passat és tan seriós que no podeu fer això, algú se n'adonarà aviat...

[edita] Com faig un suggeriment per a una nova característica?

Simplement afegiu-ho a la pàgina Viquipèdia:peticions de característiques.

[edita] Tenim corrector ortogràfic?

De moment, la Viquipèdia no té un corrector ortogràfic. Quan s'edita un article llarg, és més convenient que enganxeu el text al vostre editor de textos preferit, l'editeu i el corregiu allà, i després l'enganxeu de nou al navegador per comprovar que es veu correctament. També podeu utilitzar el navegador Firefox, al qual s'hi pot instal·lar un corrector ortogràfic de català.

[edita] Com puc col·locar il·lustracions a les meves pàgines?

Primer necessiteu el dret de publicar la imatge sota la GNU Free Documentation License. Després, us cal carregar la imatge a la viquipedia, i utilitzar el codi d'imatge en l'article que us interessi. Vegeu Viquipèdia:Imatges per a més detalls.

També podeu mirar a [1], per a imatges ja carregades a les altres Viquipèdies i lliures d'us.

És recomanable que seguiu aquesta última alternativa, ja que contribuir amb les vostres imatges a Commons possibiliteu que moltes altres persones que no utilitzen la nostra llengua aprofitin el material que penseu compartir, alhora que vosaltres podeu trobar i utilitzar imatges d'altres usuaris internacionals.

[edita] Altres qüestions ...

[edita] Per què no usem simplement HTML?

Bona pregunta. La resposta curta és: per simplicitat i seguretat.

[edita] I què passa amb els caràcters especials no-ascii i símbols especials?

Simplement que els codis estiguin definits a l'HTML4 no significa que actualment funcionin en qualsevol navegador. Feu un cop d'ull a Caràcters especials Wiki per a una discussió detallada sobre què és en general segur i què no ho és. No cal dir que això canviarà amb el temps, a mesura que els navegadors millorin.

[edita] Sabent que qualsevol pot editar qualsevol pàgina, per què trobeu que jo hauria de donar cap mena de credibilitat a res que llegeixi aquí?

R1. No heu de donar cap credibilitat a res que llegiu aquí.
R2. Heu d'adonar-vos que això és, d'alguna forma, un experiment amb la col·laboració de la gent, al contrari de quasi qualsevol altra enciclopèdia en línia o impresa, i de totes maneres serà difícil de projectar els resultats, en termes de credibilitat, fins que el projecte estigui bastant avançat. Però també aleshores haureu de jutjar els resultats considerant els articles en si, en lloc de les credencials dels seus autors (que per si mateixos són sovint una manera no gaire fiable de determinar la credibilitat, com ja deveu saber...).

[edita] És possible que un brètol esborri totes les pàgines?

De cap manera. Hom necessita ser un administrador (amb una contrasenya especial) per a esborrar pàgines de forma total i permanent. És cert que qualsevol altre usuari pot retirar el text d'una pàgina, però qualsevol altre usuari també el pot recuperar. Si qualsevol fa un atac extens, pot ser bloquejat per a futures edicions pels administradors. De totes maneres, existeixen còpies de seguretat del servidor en si.

[edita] Què passa si dues o més persones estan editant la mateixa pàgina?

El programari gestiona de manera intel·ligent aquests problemes. La segona persona (i les posteriors) rebran un "conflicte d'edició" en gravar la pàgina, amb l'oportunitat de barrejar els seus canvis en la versió actual.

[edita] Els articles de la Viquipèdia són contingut obert? Quina llicència tenen els continguts de Viquipèdia?

Els continguts de la Viquipèdia estan coberts per la GNU Free Documentation License.

[edita] És o serà possible descarregar els continguts de Viquipèdia per transformar-los totalment o en part en altres formats?

Sí, cal anar a; http://download.wikimedia.org/

[edita] Tinc un permís especial (o el puc aconseguir) per a copiar una imatge o un article a la Viquipèdia. És correcte de fer-ho?

Els continguts de la Viquipèdia estan coberts per la GNU Free Documentation License. Llevat que estigui cobert per la mateixa llicència o hi sigui completament compatible, o sigui de domini públic, no pot ser emprat a Viquipèdia. Vegeu també Viquipèdia:Autoritzacions

[edita] És correcte d'enllaçar a altres llocs web, si no en copio el contingut a Viquipèdia?

Els enllaços externs estan bé perquè incrementen la utilitat de la Viquipèdia. Tanmateix, la filosofia del projecte dicta que els articles no han de consistir exclusivament en enllaços i que la Viquipèdia no ha de ser un altre directori d'Internet. Vegeu Viquipèdia:Enllaços externs.

[edita] Quina utilitat té aconseguir un nom d'usuari?

No cal forçosament, però és molt recomanable. Us permetrà de dir al wiki que gravi les vostres preferències i d'aquesta manera podreu veure la Viquipèdia de la mateixa manera cada cop que hi torneu. També us dóna un nom als Canvis Recents que feu, en lloc d'una simple adreça IP sense gaire significat.

[edita] Què és una pagina d'atzucac?

Atzucac és sinònim de cul de sac. Es refereix a aquelles pàgines que estan aïllades per què no tenen cap enllaç que porti cap a un altre pàgina. Les podeu consultar aquí.