Nanos de Reus
De Viquipèdia

Nanos de Reus és un grup d'animació de la ciutat de Reus que porta i fa ballar els anomenats nanos o capgrossos. Els acompanya una colla de grallers.
Existeixen a Reus des el segle XVIII, primer com a figures i desprès com a colla. El segle XIX es va establir un ball propi dels nanos i una lletra per la cançó: "Els nanos mengen trumfes, arròs i peix pudent, no sé com s’ho arreglen, aquesta pobra gent. Els Nanos són uns dropos, no volen treballar, i a casa de la vila els volen despatxar".

Els caps dels nanos varen ser fets de nou a finals del segle XIX. Així es van construir les parelles de catalans, valencians, i mallorquins. El 1927 es van renovar i es varen afegir els aragonesos. Cap el 1950 es van fer nous models obra del arquitecte Modest Gené, i construïts per subscripció popular i així van quedar quatre parelles (catalans, mallorquins, valencians, i aragonesos) i es van afegir el xiquet i la xiqueta de Reus). Un anys mes tard, el 1969, es van refer altra cop de plàstic per fer-los mes lleugers i menys calorosos (abans eren de cartró) essent obre de David Constantí. El 1988 van ser restaurats per darrera vegada.
Els Nanos de Reus representen l'antiga Corona d'Aragó. Son personatges populars, com tots els capgrossos son una representació de les classes humils. Els primers xiquets de Reus es varen comprar al 1927 amb els diners que varen sobrar dels fets per Modest Gené. A Saragossa, a prop del Pilar hi havia una tenda especialitzada en caps grossos on van sortir aquestos xiquets que es van veure en altres festes populars espanyoles. El 1969 els van fer nous i diferents als altres, a la Xiqueta li van treure el "monyo" característic.
[edita] Els Nanos Petits

En Setembre del 2005, per les Festes de Misericòrdia, va sortir altre comparsa, Els Nanos Petits, replica dels "grans", portada per nens i nenes de Reus.
Surten el dia 27 de juny, a la anomenada Festa Petita, dedicada a la mainada de la ciutat. Aquest dia es fa una Festivitat especial per la mainada reusenca.