Manuscrit
De Viquipèdia
Un manuscrit (del llatí manu scriptus) és com ho indica el seu nom un text "escrit a mà".
En impressió, aquesta paraula designa l'esborrany d'un text subministrat per un autor. Avui els manuscrits literaris ja no s'escriuen sistemàticament a mà.
Per extensió, aquesta paraula també es refereix al volum que conté aquests textos.
[edita] Manuscrits antics
Els manuscrits més antics s'han preservat fins avui gràcies a l'absència total d'humitat (en llocs com els sarcòfags de les tombes egípcies, o com a embolcall per a les mòmies, guardats en gerres i enterrats (biblioteca de Nag Hammadi), conservats en coves seques (Manuscrits de la mar Morta) o en condicions específiques i més rares com amb cendres volcàniques (biblioteca grega de la Vil·la dels Papirs a Herculaneum). La producció de manuscrits es vinculava a certes tècniques i a certs oficis: el pergaminer, artesà del pergamí, el copista que sovint rebia el nom d'escriba, l'il·lustrador i el relligador. Aquestes obres ens han transmès la literatura i molts documents dels civilitzacions antigues. Els manuscrits antics es presentaven principalment en dos formats:
- el volumen, o rotlles de papir ;
- el còdex, llibre amb fulls manuscrits.
Sovint venien il·lustrats amb pintures anomenades miniatures. A l'Edat Mitjana (segle V-XV), alguns monestirs es van especialitzar en còpia de manuscrits. La sala reservada a aquesta feina es deia el scriptorium.
El palimpsest és un manuscrit del qual les pàgines han estats rascades per ser reescrites per un altre text. Tenint en compte el preu del pergamí, aquesta pràctica econòmica ha estat usada del segle VIIè fins al segle XII..
Aquests manuscrits s'estudien en paleografia, papirologia i codicologia.
[edita] Manuscrits religiosos
- Manuscrits de la mar Morta
- Manuscrit del Josippon
- El Vaticanus græcus
- Papir de Tura
- Contra Celsum
- Tractat Schabbath
- Toledoth Yeshuh
- Talmud de Jerusalem
- El Talmud de Babilònia
[edita] Manuscrits de l'Edat Mitjana

A Espanya, els manuscrits il·lustrats més antics daten del Segle XI en el primer Romànic, són la Bíblia de Ripoll procedent del Monestir de Ripoll i la Bíblia de sant Pere de Rodes procedent de l’antic Monestir de sant Pere de Rodes, ambdós monestirs es troben a Catalunya, però els llibres actualment estan: el primer a la Biblioteca Vaticana i el segon a la Biblioteca nacional de París.
- Physiologos
- Beatus de Liébana
- Sacramentari de Drogo
- Evangelis de Lindisfarne
- Llibre de Durrow