Lluminositat
De Viquipèdia
La lluminositat és la quantitat de flux lluminós que emet una font de llum en una direcció, en una unitat d'angle sòlid.
La seva unitat de mesura en el Sistema Internacional d'Unitats és la candela (cd) que és la intensitat lluminosa, en la direcció perpendicular respecte a una superfície de 1/600.000 m² d'un cos negre a la temperatura de congelació del platí, a una pressió de 101.325 pascals.
La seva expressió és:
on E és la lluminositat, I la intensitat i D la distància. La intensitat lluminosa forma part de les magnituds fonamentals de la física.
En física de partícules es defineix la lluminositat instantània com el nombre de partícules per unitat de superfície i per unitat de temps en un feix. Es mesura en unitats inverses de secció eficaç per unitat de temps. En integrar aquesta quantitat durant un període de temps s'obté la lluminositat integrada, la qual es mesura en unitats inverses de secció eficaç (per exemple el pb-1). Quant més gran es aquesta quantitat més gran és la probabilitat que es produeixin successos interessants en un experiment d'altes energies. En un procés la secció eficaç (σ) del qual coneixem, per a una lluminositat integrada L donada, podem estimar el nombre de vegades que es produirà aquest succés simplement multiplicant ambdues quantitats:
- Nombre de successos = L × σ
En astronomia, la lluminositat és la quantitat d'energia per unitat de temps emesa en totes direccions per un cos celeste. Està directament relacionada amb la magnitud absoluta. Usualment se sol mesurar per comparació amb la lluminositat del Sol.