Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Literatura russa - Viquip??dia

Literatura russa

De Viquip??dia

La literatura russa fa refer??ncia a la literatura feta a R??ssia, pels emigrants d'aquest pa??s o per altres autors que han utilitzat el rus en nombrosos pa??sos, alguns dels quals han format part de R??ssia o de la Uni?? Sovi??tica. Abans del segle XIX s'havia produ??t bastant poc, i ??s en aquest segle quan s'esdev?? el segle d'or de la literatura russa amb el poeta Pushkin i dels grans novel??listes Lle?? Tolstoi i Fi??dor Dostoievski. Amb el didactisme sovi??tic la producci?? liter??ria s'estanc?? per?? a trav??s dels dissidents tamb?? trob?? noves expressions amb autors com Aleksandr Solzhenitsyn i Bor??s Pasternak. Amb la caiguda de la URSS noves prespectives s'han obert a la literatura russa.

Taula de continguts

[edita] Literatura russa antiga

La literatura antiga es constitueix a trav??s de obres rares escrites en rus antic, que no s'ha de confondre amb l'eslau antic de l'Esgl??sia com l'an??nim Dit de la campana d'Igor (?????????? ?? ?????????? ??????????????); les epopeies orals que barregen tradicions paganes i cristianes, i les influ??ncies de la literatura bizantina.

La literatura medieval russa ??s escrita en l'eslau antic amb una forta tem??tica religiosa. La primera obra en rus vulgar ??s l'autobiografia del bisbe Awakum, que no va veure la llum fins a meitat del segle XVII.

[edita] Literatura russa moderna

Sota la influ??ncia del tsar Pere I de R??ssia anomenat el Gran, el pa??s es va occidentalitzar i l'??s del rus es va facilitar gr??cies a la reforma de l'alfabet, per tant m??s gent va accedir a l'escriptura. a m??s, la idea d'usar la llengua pr??pia per a la literatura ??s m??s acceptada. A principis del segle XVIII sorgeixen autors com Antioch Kantemir, Vasily Trediakovski i Mikhail Lomonossov, que formen la primera onada d'autors russos. En poesia Gavril Derjavine, en prosa Nikolai Karamzine i Alexandre Radichtchev, i en teatre Alexandre Soumarokov i Denis Fonvizine defineixen els grans g??neres literaris fins llavors inexistents.

El romanticisme de principis del segle XIX va suposar l'eclosi?? d'una generaci?? carregada de talent amb Vasili Joukovski i sobretot amb Aleksandr Puixkin, Mikha??l Lermontov i Fiodor Tiuttchev.

Aquest segle ser?? el selge d'or de la literatura russa i m??s particularment de la novel??la amb Fi??dor Dostoevsky, Nicolai G??gol, Ivan Gontcharov, Nicolai Leskov, Mikhail Saltykov-Chtchedrine, Lle?? Tolstoi, Ivan Turgueniev. Paral??lelament, els altres dominis literaris es desenvolupen tamb?? amb l'autor de faules Ivan Kylov, els poetes Eugeni Baratynski, Konstantin Batyouchkov, Alexandre Nekrasov, Alexei Konstantinovich Tolstoi, Fiodor Tiuttchev i Afanasi Fet, el col??lectiu sat??ric Kosma Prutkov. Anton Tx??khov desenvolupa a la vegada una obra teatral i unes hist??ries molt curtes que el fan un dels autors russos m??s destacats.

[edita] El segle XX

[edita] Simbolisme i futurisme

El segle XX es va obrir amb una activitat liter??ria viva en el camp po??tic amb l'eclosi?? de moltes tend??ncies amb el simbolisme i el futurisme rus. Nombrosos poetes van participar en aquesta nova edat d'or Anna Akhmatova, Innocent Annenski, Andrei Biely, Alexandre Blok, Valery Briusov, Marina Tsvetaeva, Serguei Essenine, Nikolai Goumilev, Daniil Kharms, V??limir Khlebnikov, Ossip Mandelstam, Vladimir Maiakovski, Bor??s Pasternak, Fiodor Sologoub o Maximilien Volochine.

??s un per??ode d'intensa activitat cr??tica i te??rica amb el desenvolupament del formalisme rus.

[edita] L'??poca sovi??tica

Despr??s de la Revoluci?? Russa nombrosos escriptors russos es van exiliar, la majoria a Berl??n. El 1921 Nikolai Gumilev va ser executat per activitats tsaristes.

Amb l'arribada de la Nova pol??tica Econ??mica (NEP) es va produir una nova lliberat envers els escriptor i alguns dels exiliats van retornar a R??ssia com Victor Chklovski, Andrei Biely i m??s tard Maxim Gorki.

La vida liter??ria es repr??n tot i els problemes amb el poder i la precarietat de l'economia. Alguns grups, com els dels Germans de Sant Serapi?? o del moviment de l'Oberiu van assajar de renovar l'est??tica de la novel??la o de la poesia. Es permetr?? una certa cr??tica a la societat i algunes novel??les sat??riques.

Amb l'arribada al poder de Josef Stalin el 1930 marca la fi da la llibertat relativa per als escriptors i es posa en voga l'est??tica ofical del realisme socialista. Aquesta est??tica ??s simple i es tracta d'utilitzar el talent dels escriptors per mostrar els m??rits i beneficis del r??gim, aix?? com per fer propaganda oficial. El r??gim s'coupa d'organitzar la vida liter??ria i l'orientaci?? dels temes a trav??s de la Uni?? dels escriptors que depenia directament del comissari pol??tic Andrei Jdanov.

R??pidament els escriptors refrectaris a l'estat es van exiliar o b?? els van tancar a la pres?? o als gulags. Els poetes futuristes Vladimir Maiakoski i Marina Tsevetaeva van triar el su??cidi. Aquesta repressi?? associada a les condicions materials dur??ssimes de la II Guerra Mundial van conduir a la desaparici?? gaireb?? total del medi literari rus. En el mateix temps, l'escola de cr??tica i de teoria liter??ria russa es desf??: Roman Jakobson s'instal??la als Estats Units, Victor Chklovski i Mikhail Bakhtine s??n redu??ts al silenci. Alguns altres per evitar la censura fan servir el conte per a nens com Daniil Kharms o de la bibliographia hist??rica Iuri Tynianov. Per?? la majoria dels autors Mikhail Bulgakov, Bor??s Pasternak, Andrei Platonov... van continuar el seu treball literari de manera clandestina, esperant ser publicats de manera p??stuma o a trav??s del r??gim de publicacions artesanals clandestines (samizdat).

Els autors de l'exili com Ivan Alekseyevich Bunin (premi Nobel), Alexandre Kouprine o Vladimir Nabokov intenten viure del seu treball i publiquen regularment, tot i que no poden arribar al p??blic russ??fon natural.

A la URSS despr??s d'Stalin, el realisme social ??s l'??nic estil autoritzat per?? els autors tenen una mica m??s de llibertat, i comencen a parlar del gulag, sobretot a trav??s del samizdat, com els del premi Nobel Aleksandr Solzhenitsyn.

En el per??ode de declivi de la Uni?? Sovi??tica, els russos emigrants reben a occident un reconeixement molt fort dels premis Nobel Joseph Brodsky o el contista Dovlatov. La seva obra nom??s es coneixia a la URSS a trav??s del samizdat.

Far?? falta esperar la perestroika que els escriptors dissidents puguin ser publicats a finals dels anys 1980.

[edita] Literatura russa contempor??nia

A la fi del segle XX, la literatura russa va haver de passar una fase deliada, la de la renaixen??a despr??s de decennis de literatura sovi??tica. Calia formar i descobrir nous talents i crear una economia capa?? de propiciar l'edici?? lliure a R??ssia. En general es va publicar poc de peces del per??ode comunista ni dels autors coneguts per samizdat, nom??s es publicava obra de baixa qualitat i tamb?? la novel??la negra. Actualment l'edici?? ha trobat nous p??blics amb noves sensibilitats i s'ha desenvolupat d'una millor manera.

Un autor destacat ha estat Vassili Axionov amb Una saga moscovita, que hom ha volgut llegir com un nou Doctor Givago. Alguns autors han estat m??s coneguts a occident que a R??ssia com Alexandra Marinina, Tatiana Tolstaia... Tamb?? la literatura m??s tradicional ha trobar ress?? en les regions llunyanes amb gent com Nina Gorlanova, Yuri Rykheu...

[edita] Enlla??os externs