Gran Premi dels Estats Units
De Viquipèdia
El Gran Premi dels Estats Units és una competició automobilística puntuable pel campionat de Fórmula 1 que s'ha disputat en varies localitzacions desde la temporada 1959 . Als seus origens va formar part del campionat dels Estats Units.
Taula de continguts |
[edita] Història
Als primers anys de la Fórmula 1 es considerava que la cursa de Indianàpolis 500 formava part del campionat. Aquest fet, però , amb l'excepció d'Alberto Ascari al 1952, no va aconseguir una participació regular dels pilots europeus de la Fórmula 1 a aquesta competició.
[edita] American Grand Prize
Entre els anys 1908 i 1916 és diputava el Gran Premi dels Estats Units i la cursa s'anomenava American Grand Prize.
[edita] Sebring
A la temporada 1959 es va organitzar el primer Gran Premi dels Estats Units de Fórmula 1 en un circuit urbà pels carrers de Sebring, a Florida al desembre de 1959 i era l'última carrera de la temporada. A pesar del excitant final de la competició amb Jack Brabham empenyent el seu cotxe sense combustible per poder arribar a puntuar i així guanyar el campionat del mon de pilots, l'espectacle no va produir els guanys esperats.
[edita] Riverside
La carrera es va traslladar a California a l'any següent, on al circuit de Riverside, Stirling Moss amb un cotxe privat va aconseguir la victòria. Altre vegada però, la competició fou poc seguida pels espectadors.
[edita] Watkins Glen
Al 1961, la competició va esdevenir un èxit a Watkins Glen, New York, ja que hi existia ja públic que anava a veure les curses automobilístiques.
Aquesta va ser la seu de les curses de la F1 al llarg de 20 anys. Aquest circuit però, tenia problemes de seguretat pels pilots, tant que a l'any 1973 el pilot François Cevert va perdre la vida a causa d'un greu accident i un any desprès, al 1974 Helmuth Koinigg va morir tambè al xocar amb les proteccions de la pista.
[edita] Long Beach
Veure també: Gran Premi de l'oest dels Estats Units.
[edita] Las Vegas
Veure també: Gran Premi de Las Vegas.
[edita] Detroit
Veure també: Gran Premi de l'est dels Estats Units.
[edita] Dallas
La carrera a Las Vegas només és va disputar en dues ocasions, i es van realitzar plans per crear un Gran Premi de Nova York pel 1983, però aquests plans no es van poder portar a terme. Al 1984, la carrera de Long Beach va sortir del calendari i es va intentar organitzar una carrera a Dallas, Texas. Al no poder-se realitzar, Detroit va ser l'única carrera de F1 que es va disputar als Estats Units durant cinc anys.
[edita] Phoenix
Desprès ,al llarg de tres anys la carrera es va disputar al Circuit de Phoenix amb molt éxit comercial però va ser eliminada al 1991 quan Mika Häkkinen va patir un greu accident a la pista. Aquest accident va provocar que aquesta seu també fos eliminada del calendari, tot i que era un circuit on era difícil tenir un accident fatal , ja que totes les corbes eren lentes.
[edita] Indianàpolis

No va ser fins el any 2000 que es va tornar a disputar el Gran Premi dels Estats Units, aquesta vegada al legendari Circuit d'Indianàpolis. El circuit de Fórmula 1 utilitza una recta i una curva del óval utilitzat als campionats nord-americans, circulant en el sentit de les agulles del relotge. Al Gran Premi dels Estats Units de 2000 van assistir-hi prop de 225.000 espectadors, que és probablement el més alt número de públic per una carrera de Fórmula 1. Al 2001, la carrera es va disputar menys de tres setmanes desprès de l'atemptat de l'11 de setembre, i molts equips i pilots van fer un homenatge especial als Estats Units en les decoracions dels seus cotxes i cascs. A l'any 2005 problemes amb els neumàtics Michelin van portar a 7 equips a retirar-se de la carrera desprès de la volta de formació. Només 6 cotxes (que utilitzaven neumàtics Bridgestone) van competir a una cursa que molts van considerar una farsa.
[edita] Guanyadors del Gran Premi dels Estats Units
Els anys que no són vàlids pel campionat del món de Fórmula 1 tenen un fons de color.