Ghassan Kanafani
De Viquip??dia
Ghassan Kanafani (??rab:???????? ????????????) nascut el 9 abril 1936 a Akka (Palestina), mort a Beirut el 8 de juliol de 1972) fou un escriptor, periodista, intel??lectual i activista palest??. Tingu?? una gran influ??ncia en la modernitzaci?? de la literatura ??rab, i ha esdevingut una de les figures preeminents de la litreratura palestina. Mor?? en un atemptat dels serveis secrets israelians a Beirut amb una bomba al seu cotxe.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
Ghassan Fayiz Kanafani nasqu?? a Acre el 1936. en una fam??lia de tradici?? musulmana sunnita, el seu pare, advocat, l'envi?? en una escola de missioners cristians francesos a Jaffa. All?? visqu?? fins la guerra ??rab-israeliana de 1948 i la creaci?? d'Israel, que for???? la seva fam??lia a marxar a l'exili. Marxaren primer al Liban abans traslladar-se a S??ria on visqueren com a refugiats a Damasc. Kanafani acab?? els seus estudis secundaris l'any 1952. All?? reb?? un t??tol de professor de l'Ag??ncia de les Nacions Unides d'Ajut als Refugiats Palestins (UNRWA).
[edita] Pol??tica
El mateix any entr?? al Departament de Literatura ??rab de la Universitat de Damasc per?? en fou expulsat l'any 1955 com a conseq????ncia de la seva participaci?? en el Moviment dels Nacionalistes ??rabs (MNA),una organitzaci?? pan-??rab d'esquerres en que feu introdu??t per George Habash despr??s de coneixer-se el 1953. Es trasllad?? a Kuwait, on treball?? com a professor i aprofund?? el seu activisme pol??tic. A Kuwait edit?? el diari del MNA al-Ra'i (La Opini??), i comen???? a interessar-se en el pensament marxista.
El 1960, torn?? a Beirut, on comen???? a editar el el diari al-Hurriya, del MNA. El 1961, conegu?? Anni H??ver, una activista de drets dels infants danesa, amb qui tindria dos fills. El 1962, Kanafani hagu?? de viure una temporada a la clandestinitat, ja que no tenia papers d'identificaci?? i era considerat persona sense estat. Reaparegu?? el mateix any a Beirut i s'encarreg?? de l'edici?? del diari nasserista al-Muharrir (L'alliberador), i m??s tard tamb?? d'al-Anwar (La Il??luminaci??), el 1967.
[edita] Front Popular per l'Alliberament de Palestina
La branca palestina del MNA es convert?? el 1967 en el Front Popular per l'Alliberament de Palestina (FPAP). Kanafani en ser?? el portaveu. Redact?? el 1969 programa pol??tic del FPAP, en el qual el moviment es definia com a marxista-leninista. En aquest per??ode tamb?? fund?? altres diaris com al-Hadaf, i escrigu?? nombrosos assaigs i articles pol??tics, culturals i hist??rics en diversos publicacions, a m??s de continuar amb la seva obra liter??ria
El juliol de 1972, ell i la seva neboda foren assassinats per l'explosi?? d'una bomba al seu cotxe. Atemptat que m??s tard reconeixeria com a propi el servei secret israeli?? Mossad.
[edita] Producci?? literar??ria
Ghassan Kanafani ??s onsiderat una de les principals influ??ncies en al modernitzaci?? de la literatura ??rab, i una figura cabdal de la literatura Palestina, encara avui. fou un precursor de primera hora de les estructures narratives complexes modernes, fent ??s d'efectes com el flashback o narradors corals.
Els seus escrits tractaven en gran part temes de la lluita i alliberament palestins, i sovint reflectien la seva experi??ncia com a refugiat. El seu pensament marxista tamb?? es reflectia en la seva obra, on la lluita de classes en les societats palestina i ??rab apareix intr??nsecament lligada a la lluita contra el colonialisme i el sionisme i per ??n estat palest??.
Escrigu?? tant relats curts com novel??les (la m??s famosa probablement rijal fi-sh-shams, Homes al sol), i treballs acad??mics sobre literatura i pol??tica. La seva tesi, Ra??a i religi?? en la liteartura sionista, seria la base del seu estudi de 1967 sobre la Literatura sionista.
Fou tamb?? un prol??fic cr??tic literari. El seu treball fonamental, La literatura palestina sota l'ocupaci??, 1948-1968, difongu?? els escriptors palestins al m??n ??rab. Tamb?? escrigu?? importants treballs de cr??tica de la literatura sionista i israeliana. Seguint l'esperit de Jean-Paul Sartre, clam?? per una literatura implicada que havia de comprometre's amb el canvi.