Excentricitat orbital
De Viquip??dia
En astrodin??mica, segons els axiomes habituals qualsevol ??rbita ha de ser una figura en forma de secci?? c??nica. L' excentricitat d'aquesta secci?? c??nica, excentricitat de l'orbita, ??s un par??metre de l'??rbita que defineix la seva configuraci?? de forma absoluta. La excentricitat pot ser interpretada com a la mesura de com la seva forma es desvia de un cercle.
Segons les presumpcions habituals la excentricitat () ??s definida estrictament per a les ??rbites circular, el??l??ptica, parab??lica i hiperb??lica i pot prendre els valors seg??ents:
- Per l'??rbita circular:
,
- Per l'??rbita el??liptica:
,
- Per la traject??ries parab??licas:
,
- Per la traject??ries hiperb??liques:
.
[edita] C??lculs
La excentricitat d'una ??rbita pot ser calculada segons els vectors orbitals d'estat com a la magnitud del vector d'excentricitat:
on:
??s el vector d'excentricitat.
Per una ??rbita el??l??ptica pot ser tamb?? calculat segons la dist??ncia de periapsis i apoapsis:
on:
??s la dist??ncia a la periapsis,
??s la dist??ncia a la apoapsis.
[edita] Exemples
Per exemple l'excentricitat de l'??rbita de la Terra es avui en dia 0,0167. Amb el temps l'excentricitat de l'??rbita de la Terra canvia lentament des de aprop de 0 fins a un m??xim de 0,05 com a resultat de l'atracci?? gravitat??ria entre els planetes (vegeu la gr??fica [1]).
Altres valors: Plut?? 0,2488 (valor m??s gran de tots els planetes del sistema solar), Mercuri 0,2056, la Lluna 0,0554. Pels valors de tots els planetes en una taula, vegeu de:Planet (Tabelle).