Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dieta - Viquip??dia

Dieta

De Viquip??dia

La dieta ??s el conjunt d'h??bits alimenticis i d'aliments que es consumeixen habitualment per un organisme o poblaci??. La dieta forma part dels estils de vida de les persones.

Podem dir que els termes dieta, ingesta, alimentaci??, nutrici?? i gastronomia, s??n termes semblants, per?? diferents amb lleugers matisos.

Taula de continguts

[edita] Condicionants de la dieta

  • La conformaci?? de la ingesta o dieta est?? condicionada per la disponibilitat d'aliments que, evidentment, dep??n de les condicions clim??tiques, d'edafologia i d'ubicaci?? geogr??fica de cada regi??, per?? tamb?? ??s conseq????ncia de raons religioses, culturals i ideol??giques o de fen??mens hist??rics, socials,econ??mics i pol??tics.
  • L'alimentaci??, conseq????ncia de molts factors, es conforma tamb?? tenint en compte aspectes individuals, que en l'escala de prefer??ncies s??n molt variables, condicionats per m??ltiples agents que actuen en funci?? de prefer??ncies est??tiques, gastron??miques, etc. que, al seu torn, estan influ??des, entre altres, per la publicitat o la disponibilitat de mitjans.

[edita] Globalitzaci?? de la dieta

Un altre fet important d'homogene??tzaci?? aliment??ria ??s, com en altres ??rees, la tend??ncia a la globalitzaci??, cada vegada m??s estesa, que fa que els aliments tinguen menys fronteres i que, en conseq????ncia, es puguen trobar id??ntics aliments, a vegades de les mateixes marques, en tots els pa??sos del m??n, recolzats per una publicitat prou suggestiva com per a tindre m??s influ??ncia en la nostra capacitat de decisi?? que molts dels factors que tendixen a individualitzar els nostres consums alimentaris.

[edita] Quantitat i qualitat de la dieta

Quan una societat evoluciona positivament t?? m??s opcions en l'elecci?? d'aliments i aix?? comporta que els m??s apreciats es consumisquen amb m??s freq????ncia. Succe??x, a m??s, que els aliments m??s desitjats solen ser nutricionalment m??s rics, per la qual cosa les malalties per falta de nutrients tenen cada vegada menor incid??ncia i per aix??, en pocs anys, han quedat en el record car??ncies que durant molt de temps van estar esteses. La ingesta d'aliments m??s rics, m??s concentrats en nutrients, que ens proporcionen m??s plaer, no suposa que s'aconseguisquen estats nutricionals perfectes, la qual cosa ocorre ??s que canvien les patologies nutricionals. Per sort, el millor coneixement de la nutrici??, dels nutrients, de la fisiologia i, en general, de la relaci?? aliments-organisme, ens permet prendre les mesures oportunes per a arribar a obtindre els millors resultats. Totes les cuines, incl??s les m??s aut??ctones i tradicionals han evolucionat i en elles s'ha produ??t un fenomen de desenvolupament i refinament a trav??s de les generacions.

[edita] Relaci?? dieta-salut

En totes les cultures hi ha un principi est??s de la relaci?? causa-efecte entre els aliments i els valors de cada societat, des del ???som el que mengem???, de Hip??crates, al ???dis-me el que menges i et dir?? qui eres???, de Brillat-Savar??n, o la teoria m??s elaborada de Rouffignat ???dis-me com t'abastixes, com cuines, de quina manera i on menges i et dir?? qui eres???. En tots els casos, este autor considera que el que realment som ??s ???consumidors socialment i culturalment en mutaci??, consumidors que reflectixen en els seus comportaments alimentaris, l'expressi?? dels seus valors???.

[edita] Enlla??os relacionats