Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Comit?? Econ??mic i Social Europeu - Viquip??dia

Comit?? Econ??mic i Social Europeu

De Viquip??dia

Portal Articles relacionats amb Uni?? Europea
Seu central del Comit?? Econ??mic i Social Europeu a Brussel??les
Seu central del Comit?? Econ??mic i Social Europeu a Brussel??les

El Comit?? Econ??mic i Social Europeu (CESE) ??s una instituci?? de la Uni?? Europea (UE) creada pel Tractat de Roma l'any 1957 amb la finalitat de representar els interessos dels diferents grups econ??mics i socials de la Uni??.

T?? la seva seu central a la ciutat de Brussel??les (B??lgica)

Taula de continguts

[edita] Funci??

El Comit?? ??s consultat ???preceptivament??? en els casos previstos en els Tractats de la Uni?? Europea, aix?? com en tots aquells altres que aquestes institucions ho estimin oport??: com mercat interior, educaci??, protecci?? dels consumidors, medi ambient, desenvolupament regional i ??mbit social. El Comit?? pot tamb?? rebre d'una de les institucions de la pr??pia UE l'enc??rrec d'emetre un dictamen de car??cter exploratori, i t?? la facultat d'emetre dict??mens per pr??pia iniciativa (el 15% aproximadament dels seus dict??mens s??n d'aquest tipus). Actualment, el Comit?? aprova, de mitjana, uns 150 dict??mens cada any sobre temes molt diversos relatius a la construcci?? europea. Per tant, participa activament en el proc??s d'elaboraci?? de les pol??tiques i de preparaci?? de les decisions comunit??ries.

El CESE t?? dues comeses m??s:

  • facilitar una major adhesi?? i participaci?? de la societat civil organitzada en relaci?? amb el projecte europeu, tant a nivell nacional com d'Europa
  • refor??ar el paper de la societat civil organitzada en els pa??sos o grups geogr??fics no comunitaris, en els quals desenvolupa un di??leg estructurat amb les organitzacions de la societat civil, i fomentar la creaci?? d'estructures consultives inspirades en el seu propi model: en els pa??sos candidats a l'adhesi?? a la UE, pa??sos associats mediterranis, Estats d'??frica, Carib i Pac??fic, ??ndia, Xina, el Mercosur i el Brasil.

D'aquesta manera, i gr??cies al CESE, la construcci?? europea no ??s obra ??nicament de les institucions europees i dels pol??tics, sin?? tamb?? dels ciutadans organitzats que participen en la vida econ??mica, social i c??vica dels seus respectius pa??sos.

De forma general estableix estrets vincles de relaci?? amb el Comit?? de les Regions.

[edita] Composici??

El CESE est?? composat de 344 membres, repartits en tres grups: el Grup d'Empresaris, el de Treballadors i el d'Activitats Diverses. Aquest ??ltim est?? format per representants de sectors de la vida econ??mica i social distints dels dos primers, com per exemple organitzacions d'artesans, d'agricultors, de pime, de professions liberals, comunitat cient??fica i pedag??gica, de consumidors i de defensors del medi ambient, organitzacions de l'economia social (cooperatives i m??tues), associacions familiars i de lluita contra les minusvalideses i l'exclusi??, associacions d'inter??s general (ONG), etc.

Aquesta composici?? no ??s est??tica; evoluciona amb cada renovaci?? quatrienal del Comit?? a fi de reflectir tan b?? com sigui possible l'evoluci?? de la societat civil organitzada en cadascun dels Estats membres de la Uni??.

Nombre de membres
Estats
24
Alemanya Alemanya Fran??a Fran??a It??lia It??lia Regne Unit Regne Unit
21
Espanya Espanya Pol??nia Pol??nia
15
Romania Romania
12
B??lgica B??lgica Bulg??ria Bulg??ria Gr??cia Gr??cia Pa??sos Baixos Pa??sos Baixos ??ustria ??ustria Portugal Portugal Su??cia Su??cia Hongria Hongria Rep??blica Txeca Rep??blica Txeca
9
Dinamarca Dinamarca Finl??ndia Finl??ndia Irlanda Irlanda Litu??nia Litu??nia Eslov??quia Eslov??quia
7
Est??nia Est??nia Let??nia Let??nia Eslov??nia Eslov??nia
6
Luxemburg Luxemburg Xipre Xipre
5
Malta Malta

[edita] Nomenament

Els membres del CESE es denominen "consellers" i s??n nomenats pel Consell de Ministres de la Uni?? Europea per a un per??ode de quatre anys, a partir de les designacions que presenten els Estats membres d'acord amb les propostes de les organitzacions de la societat civil amb representaci?? a nivell nacional. El seu mandat ??s renovable.

Per regla general, els consellers no fixen la seva seu a Brussel??les per a ocupar el seu mandat, sin?? que segueixen exercint la seva activitat professional en els pa??sos respectius. No perceben remuneraci?? alguna per la seva activitat, encara que si dietes de viatge i de reuni??, la quantia de la qual ??s fixada pel Consell.

[edita] Enlla??os externs