Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ciutad?? del m??n - Viquip??dia

Ciutad?? del m??n

De Viquip??dia

Un ciutad?? del m??n (o cosmopolita) ??s una persona que desitja transcendir en algun sentit la divisi?? geopol??tica que ??s inherent a les ciutadanies nacionals dels diferents estats i pa??sos sobirans. ??s un concepte similar al d'internacionalisme, encunyat al segle XIX, tot i que el significat actual d'internacionalisme s'ha distanciat de la definici?? primig??nia.

Bandera que simbolitza la Ciutadania del M??n
Bandera que simbolitza la Ciutadania del M??n

[edita] Historia i filosofia

Els primers en identificar-se com a ciutadans del m??n van ser els fil??sofs estoics. Van encunyar el terme de cosm??polis o ciutat universal del que va derivar la paraula cosmopolita. L'esto??cisme va ser una filosofia important a l'Imperi Rom??, que pretenia crear aquest tipus de cosm??polis.

El cosmpolitisme arrenca de la presa de consci??ncia de la unitat profunda de l'esp??cie humana. Per un cosmopolita, m??s enll?? de les diferencies nacionals, ??tniques o culturals, existeixen tota una serie de trets comuns a l'esp??cie humana que fan que tots els ??ssers humans siguin iguals en drets i dignitat. L'actitud del cosmopolita ??s a la vegada de respecte i inter??s per totes les cultures, i de condemna d'aquelles violacions dels drets de la persona que vulguin justificar-se a partir del fet de la difer??ncia cultural.

La traducci?? pol??tica del cosmopolitisme ??s m??s complicada. Hi ha cosmopolites que consideren que el cosmopolitisme ??s, per principi, incompatible amb qualsevol mena de nacionalisme o de patriotisme. D'altres, per??, consideren que all?? que s'oposa per principi al cosmopolitisme no ??s en si mateix el nacionalisme, sin?? el xovinisme nacional o els nacionalismes basats en la ra??a o l'etnia, per la seva naturales excloent. Tots els cosmopolites coincideixen, per??, en que existeixen uns criteris de justicia que han de ser garantits a qualsevol ??sser hum?? independentment de quina sigui la seva adscripci?? nacional. Tamb?? ??s comuna entre els que es consideren ciutadans del m??n la reivindicaci?? d'alguna mena d'estructura pol??tica internacional que faci front als reptes comuns que tenen els ciutadans de totes les nacions en tant que habitants del mateix planeta i membres de la mateixa esp??cie. En aquest sentit, el cosmopolitisme afirma que la sobirania dels Estats no ??s inviolable i que pot ser revocada per la comunitat internacional en cas de greus violacions de Drets Humans per part de l'Estat.

[edita] Vegeu tamb??