[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Cinturó de Van Allen - Viquipèdia

Cinturó de Van Allen

De Viquipèdia

Cinturó de van Allen.
Cinturó de van Allen.

El cinturó (o cinyell) de Van Allen (o també, cinturons de radiació de Van Allen) és una zona de partícules d'alta energia que envolta la Terra a una gran altitud i forma un gran cinturó, en el que és la magnetosfera terrestre; les partícules que constitueixen el cinturó de Van Allen són electrons i protons de gran energia. La trobada d'aquestes partícules amb les molècules de l'alta atmosfera terrestre és l'origen de les aurores polars.

S'anomena així en honor del seu descobridor James Van Allen que amb el seu equip van descriure'l l'any 1958 a partir de les dades proporcionades pels satèl·lits artificials.[1] Els instruments a bord del satèl·lit Sputnik 2 havien mesurat correctament els efectes d'aquests magnètics d'aquesta zona, però no van ser rebuts i, per tant, divulgats per l'antiga URSS. L'equip de Van Allen sí ho pogué fer a partir de les mesures efectuades amb els comptadors Geiger embarcats en els satèl·lits s de l'Explorer 1 i l'Explorer 3.

És una àrea en forma d'anell de superfície toroïdal en les quals gran quantitat de protons i electrons altament energètics s'estan movent en espiral entre els pols magnètics del planeta. Els electrons formen dos cinturons de radiació, mentre que els protons formen un únic cinturó. Dins d'aquestes dues zones circulars, les partícules poden penetrar al voltant d'1 g/cm2 d'un blindatge (p. ex., 1 mil·límetre de plom) [2]. Per això, s'estructura en dos nivells:

  • El cinturó interior, que està a uns 1.000 km per sobre de la superfície de la Terra i s'estén per sobre dels 5.000 km.
  • El cinturó exterior, que s'estén des d'aproximadament 15.000 km fins als 20.000 km

[edita] Referències

  1. "Cinyell de Van Allen", article a la Gran Enciclopèdia Catalana.
  2. Wilmot Hess (1968): The radiation belt and magnetosphere, Waltham, Mass.: Blaisdell, 1968

[edita] Enllaços externs