Caucas
De Viquip??dia
El Caucas ??s una regi?? natural a l'est d'Europa i a l'oest d'??sia, entre el mar Negre i el mar Caspi. En formen part les rep??bliques d'Arm??nia, Ge??rgia i l'Azerbaidjan, que conformen laTranscauc??sia; i la resta pertany a R??ssia anomenat Caucas del Nord o Ciscauc??sia, amb les rep??bliques aut??nomes del Daguestan, Txetx??nia, Ing??ixia, Oss??tia del Nord - Al??nia, Karatxai-Txerk??ssia, Kabardino-Balk??ria i Adigu??sia, i algunes regions de la R??ssia pr??piament dita. El pic m??s elevat del Caucas ??s el mont Elbr??s de 5.642 m.
- Al vessant sud o Caucas del Sud (la Transcauc??sia), coexisteixen dos estats independents cristians, Ge??rgia i Arm??nia, i un de musulm??, l'Azerbaidjan.
- El vessant nord o Caucas del Nord (Ciscauc??sia o Circ??ssia), que pertany a la Federaci?? Russa, es divideix en set rep??bliques aut??nomes: Txetx??nia, Oss??tia del Nord - Al??nia, Ing??ixia, Kabardino-Balk??ria, Karatxai-Txerk??ssia, Adigu??sia i el Daguestan.
[edita] Esdeveniments hist??rics
- Les guerres arabokh??zars.
- En l'Edat Antiga, la regi?? va estar dominada per grecs, perses (nom??s al sud, al nord de l'Iran) i, m??s tard, pels romans.
- Durant els segles VIII i IX, rest?? sota la protecci?? de P??rsia, de Bizanci i del califat ??rab.
- Al segle XIII i XIV, foren els t??tars els qui envairen la regi??, especialment l'actual regi?? de Ge??rgia.
- Conquesta del Caucas per R??ssia. Durant els segles XVI i XVIII fou motiu de disputes entre P??rsia i Turquia, per?? el 1783, pel Tractat de Gueorguievsk, l'Imperi Rus va prendre part de la regi?? sota el seu protectorat. A partir d'aquest tractat, el govern rus prohib?? els idiomes regionals i hi impos?? el rus, i comen???? reformes malgrat la forta resist??ncia de la poblaci??.
- Durant la Primera Guerra Mundial, hi tingueren lloc les batalles entre R??ssia i Turquia, en qu?? moltes ??tnies lluitaren al costat dels turcs.
- 1915: genocidi d'armenis a mans dels turcs; rebel??lions kurdes a Turquia i l'Iran, etc.
- 1944-1957: deportaci?? dels txetxens i ing??ixos a l'??sia central.
- 1991: restabliment de la independ??ncia d'Arm??nia, Ge??rgia i l'Azerbaidjan. Txetx??nia declara la seva independ??ncia, cosa que provoc?? que molts habitants no txetxens fugissin.
- 1992. A penes un any despr??s de la dissoluci?? de la antiga URSS, comen??aren les escaramusses per motius inter??tnics entre els ing??ixos i els ossets del nord, que provocaren que al voltant de 50.000 ing??ixos hagueren de fugir de la zona en conflicte, Prigorodni, a Oss??tia del Nord.
- El 1993 comen??aren les hostilitats entre el govern central txetx?? i l'oposici??. Aix?? provoc?? que, el 1994, R??ssia decid??s intervenir directament, amb intensos bombardeigs sobre la capital Grozni, que van provocar una gran destrucci?? i la sortida del pa??s d'unes 200.000 persones.
Tots aquests conflictes han deixat a la regi?? un estigma similar al que pateixen altres parts del m??n que tenen guerres oblidades: les mines terrestres.
La situaci?? actual (2004) ??s la d'una regi?? amb diversos conflictes nacionals i ??tnics. A R??ssia es pateixen freq??ents atacs per part dels milicians txetxens que busquen la sortida de les tropes russes del pa??s. Conflictes entre Arm??nia i l'Azerbaidjan pel territori de l'Alt Karabagh i intents de secessi?? de la regi?? georgiana d'Abkh??zia.
[edita] Mitologia
- En la mitologia grega, el Caucas, o K??ukasos, era un dels pilars que suportaven el m??n. Prometeu hi fou encadenat per Zeus.