Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Canal de la M??nega - Viquip??dia

Canal de la M??nega

De Viquip??dia

Coordenades: 50?? 11, 01?? N

Vista de sat??l??lit del canal de la M??nega.
Vista de sat??l??lit del canal de la M??nega.

El canal de la M??nega (en angl??s English Channel; en franc??s La Manche ) forma part de l'oce?? Atl??ntic i el comunica amb el mar del Nord. Situat a l'oest d'Europa, separa el nord-est de Fran??a de l'illa de la Gran Bretanya.

El seu punt m??s estret ??s al pas de Calais (tamb?? anomenat estret de Dover), on nom??s 34 quil??metres de dist??ncia separen Dover del cap franc??s Gris-Nez.

Al sud-oest del canal, prop de la costa francesa de la Normandia, hi ha les illes Anglonormandes, pertanyents al Regne Unit. L'illa francesa d'Ouessant, davant la costa bretona, marca l'extrem occidental del canal. A la zona sud del canal hi destaca la pen??nsula de Cotentin.

El nom catal?? del canal prov?? del franc??s, en qu?? la Manche vol dir "la m??niga". Aquest mateix significat ??s el que s'ha conservat en alemany (Der ??rmelkanal), en portugu??s (Canal da Mancha), en itali?? (la Manica) o en esperanto (Manika Markolo), a difer??ncia de l'angl??s, que l'anomena "canal angl??s" (English Channel) o el neerland??s, que en diu simplement "el canal" (Het Kanaal); l'espanyol, curiosament, adapta la forma francesa tan sols fon??ticament per?? sense conservar-ne el significat originari, ja que Canal de la Mancha no fa refer??ncia a cap m??niga.

Taula de continguts

[edita] Formaci?? del canal

Abans del final de l'??ltima glaciaci??, uns 10.000 anys enrere, el conjunt de les illes Brit??niques formava part del continent europeu.

En retirar-se el gel de la glaciaci??, es va formar un gran llac a la part sud-oriental de l'actual mar del Nord, que drenava cap a l'Atl??ntic a trav??s d'un petit canal a l'al??ada de Dover i Calais.

Al voltant del 6500 aC, una forta erosi?? va anar desgastant la roca calc??ria de l'estret i va crear definitivament el Canal de la M??nega. Des de llavors l'acci?? de les ones sobre les costes ha augmentat l'amplada de l'estret. Aquest mateix efecte continua avui en dia.

[edita] Import??ncia hist??rica

El canal de la M??nega sempre ha estat la millor defensa de la Gran Bretanya: ??s l'accident geogr??fic que li ha perm??s d'intervenir i d'evitar possibles entrades en conflictes europeus. Va impedir a Napole?? i Hitler la invasi?? del pa??s.

S'hi han succe??t moltes invasions (o intents d'invasi??) com la conquesta normanda, l'Armada Invencible o la batalla de Normandia. Tamb?? hi ha hagut moltes batalles navals, com la batalla de Portland, la batalla de la Hougue i la topada entre l'USS Kearsarge i el CSS Alabama.

Al mateix temps, la M??nega ha servit com a vincle com?? cultural i pol??tic, des de les societats celtes, la cultura imperial romana, la fundaci?? de Bretanya pels colons provinents de la Gran Bretanya, fins a l'estat anglonormand.

El comer?? pel canal ha estat un altre element important per a les societats d'ambdues ribes des de temps prehist??rics; producte d'aix?? hi ha un gran nombre de ports d'import??ncia a les dues bandes de l'estret:

Rutes importants dels transbordadors:

  • Dover ??? Calais
  • Newhaven ??? Dieppe
  • Portsmouth ??? Caen
  • Portsmouth ??? Cherbourg
  • Portsmouth ??? Le Havre
  • Poole ??? Saint-Malo
  • Weymouth ??? Saint-Malo
  • Plymouth ??? Roscoff

A la import??ncia del tr??fic comercial i de passatgers que uneix les dues ribes del canal cal afegir-hi la que representa el que travessa el canal i que uneix les economies de l'Europa del nord amb la resta del m??n. Tot aquest tr??fic mar??tim combinat fa que el canal de la M??nega sigui una de les vies de comunicaci?? m??s importants del m??n, i una de les principals pel que fa al comer?? mar??tim (algunes fonts consideren que concentra m??s de la quarta part del comer?? mar??tim mundial).

Els centres de vacances costaners, com ara Brighton i Deauville, inicalment fomentats per al turisme aristocr??tic a comen??ament del segle XIX, s'obriren posteriorment a altres classes socials i han adoptat un estil de complex de lleure que ha influ??t notablement arreu del m??n.

[edita] L'Eurot??nel

Ara mateix, moltes persones creuen el canal de la M??nega pel "T??nel del Canal", "Chunnel" o "Eurot??nel". Aquesta enorme proesa d'enginyeria, proposada per primer cop per Napole??, connecta la Gran Bretanya amb el continent mitjan??ant el tren o l'autom??bil.

Ara ??s normal viatjar entre Brussel??les o Par??s i Londres amb el tren Eurostar.

[edita] Travesses importants del Canal

El 7 de gener de 1785, el franc??s Jean-Pierre Blanchard i el nord-americ?? John Jeffries viatgen des de Dover (Regne Unit) fins a Calais (Fran??a) amb un globus aerost??tic, i s??n els primers a creuar l'estret per l'aire.

Matthew Webb ??s, el 1875, la primera persona que creua el canal nedant. El 6 d'agost de 1926, Gertrude Ederle ??s la primera dona a fer-ho, i supera el r??cord mascul?? en dues hores.

El 1909, Louis Bl??riot, des de Fran??a, fou la primera persona a creuar l'estret amb avi??.

El 1979, l'aeropl?? Gossamer Albatross guanya les 100.000 lliures de premi que hom havia reservat per al primer enginy que creu??s el canal mitjan??ant la for??a humana. El pilot, Bryan Allen, pedala 3 hores per complir l'objectiu.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
English Channel