Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Baetulo - Viquip??dia

Baetulo

De Viquip??dia

Termes romanes de Baetulo
Termes romanes de Baetulo
Una de les esteles ib??riques de Baetulo
Una de les esteles ib??riques de Baetulo

Baetulo (en ib??ric Baitolo) ??s el nom de la ciutat que fundaren els romans durant la primera meitat del segle I a.C., on actualment se situa la ciutat de Badalona. El recinte emmurallat de la ciutat ocupava un espai aproximat d'11 hect??rees i formava part d'un projecte de fundacions properes al litoral mediterrani.


Taula de continguts

[edita] Import??ncia del jaciment i excavacions

Cal destacar la import??ncia de l'actual jaciment de Baetulo, ja que al nostre pa??s hi ha pocs exemples de ciutats, habitades en l'actualitat, que conservin bona part de les seves restes arqueol??giques. La declaraci?? de Baetulo com a B?? Cultural d'Inter??s Nacional (BCIN), atorgada per la Generalitat de Catalunya el 1999, confirm?? definitivament aquesta excepcionalitat. Les restes arqueol??giques de Baetulo es van comen??ar a excavar a principis de segle XX.

L'agrupaci?? excursionista de Badalona (1925 - 1940) port?? una intensa campanya d'excavacions, entre les quals trobem els projectes de la necr??polis de Can Peixau (1932), i el Clos de la Torre (1934). Cal fer un esment a les excavacions del Clos de la Torre, ja que aquest Clos, de dimensions importants havia restat sense edifica des d'??poca feudal, i es pos?? al descobert part de la muralla, la via Augusta, i parts de la ciutat romana. Avui en dia encara s'excaven sota la construcci?? de la pla??a Font i Cuss??, on trobem part dels edificis propers a la zona del forum de la ciutat on hi passa el decumanus maximus i edificis de tavernae (botigues) i insulae (blocs d'habitatges). M??s endavant s'excavaren les termes romanes (1954 ??? 1956).

A Badalona tamb?? s???ha excavat un seguit de viles que queden escampades per l???actual territori badalon??. Aquestes viles eren centres de producci?? agricola i ramader situades en ??mbits rurals. Una de les Vilae m??s coneguda fou la vila romana de Can Peixau, a l???actual barri del Raval.

Actualment s'ha seguit excavant i fent noves aportacions tant cient??fiques com de caire patrimonials a la ciutat.

[edita] Restes Arqueol??giques

[edita] Restes arqueol??giques visitables de Baetulo

  • Conjunt de les termes i exposici?? permanent del Museu de Badalona. Josep Ma Cuy??s i Tolosa, arque??leg i historiador a trav??s de la ???Comisaria Provincial de Excavaciones???, va descobrir l'any 1954 les restes de les termes romanes de la ciutat de Baetulo. Avui en dia situades al subs??l del Museu de Badalona, que es constru?? a sobre de les restes, que es deixaren visibles al p??blic. La inauguraci?? del Museu es feu l'any 1966. Les Termes eren els banys p??blics de la ciutat romana. Estaven situades a la part inferior de la ciutat i comptaven amb tres ??mbits, frigidarium, tepidarium i caldarium, a m??s de tenir una palestra -on es realitzaven exercicis gimn??stics-, un vestuari i un peristil -petit jard??-. Actualment ocupen una superf??cie de 580 m2. I la seva nova presentaci?? va ser inaugurada al mar?? de 2006.
  • L'exposici?? permanent del Museu, de dimensions redu??des, est?? dedicada espec??ficament a la Badalona Romana i es troba situada al vest??bul del Museu. S???hi poden veure restes materials obtingudes de les diferents excavacions fetes en subs??l badalon??.
  • Pla??a Font i Cuss??. El 1979, es va tornar a excavar el solar del Clos de la Torra, ja que s'hi volia construir uns edificis destinat a habitatges i la projecci?? d'una pla??a en uns terrenys propers expropiats pr??viament per l'ajuntament. Com a conseq????ncia de la import??ncia de les restes trobades, la decisi?? per part del Museu i l'Ajuntament va ser conservar el terreny com a zona arqueol??gica i represent?? una nova l??nia d'actuaci?? pel qu?? fa a la preservaci?? del patrimoni badalon??. Actualment a la pla??a Font i Cuss?? trobem restes de la ciutat romana de Baetulo, compta amb un espai proper a la zona del F??rum, el decumanus maximus, un dels carrers principals que vertebraven la ciutat, un conjunt insulae ???habitatges-, i a l'altre banda del carrer les tabernae ???botigues-. Les restes conservades ocupen 2225 m2, i actualment hi ha un projecte per connectar-les amb les Termes.
  • Casa romana: domus dels dofins. L'any 1984 es va excavar un solar del carrer Llad??, all?? on es coneixia les restes d'una casa romana excavada per Serra R??fols i l'institut d'estudis Catalans als anys vint. L'aparici?? de la Domus, ??nica casa conservada a Badalona d???aquest tipus d???habitatge de classe alta romana i la import??ncia dels mosaics que encara s???hi conservava van fer replantejar la construcci?? d???un edifici de pisos que s'hi havia projectat, i es deix?? la planta baixa lliure d'edificaci?? per deixar les restes visibles.

[edita] Elements patrimonials de la ciutat que no sempre s??n visitables

  • Casa romana, Domus de les Heures. Aquesta casa es troba situada just al costat de la domus dels dofins al carrer Llad??, el seu descobriment fou l'any 1999 en enderrocar una casa per construir-hi un habitatge. Les seves caracter??stiques, molt similars a l'altre Domus del mateix carrer i les seves dimensions, m??s grans que l'anterior, aix?? com tamb?? la seva decoraci?? de mosaics i elements decoratius, han perm??s deixar la planta baixa visible al p??blic i edificar-hi a sobre. En aquest moment encara s'est?? portant a terme les obres de restauraci?? de la casa.
  • Teatre rom??. Tot i la coneixen??a del teatre rom?? de Badalona a trav??s dels pl??nols actuals de la ciutat i les escasses prospeccions que en aquest sector s???hi ha fet, fins l'any 2000 no es va poder constatar la seva pres??ncia en descobrir-se part dels seus fonaments. Visible des del carrer de les Eres.
  • Piscina privada. Restes d???una piscina romana de propietat privada. Actualment es troba en estat de restauraci?? i ser?? visible properament. Es conserven a la Via Augusta, on antigament hi havia una entitat banc??ria
  • Pla??a de la constituci??. En excavar aquesta pla??a per construir un edifici, es va trobar part d'un carrer i una claveguera, aix?? com tamb?? els fonaments d'un gran podi o petit temple relacionats amb el teatre rom??. D???acord amb la import??ncia i la monumentalitat, es va plantejar al promotor de l???obra la possibilitat d???integrar aquestes estructures dins la nova edificaci??. La planta subterr??nia de l???immoble va quedar inutilitzada en part i les restes quedaren visibles. Aquestes es poden visitar en Jornada de Portes Obertes, al mes de maig.
  • Conducte d'aig??es del carrer Pujol. Aquest ??s l'??nic conducte d'aig??es que es conserva a Badalona, i ??s testimoni directe de les construccions en volta de can?? que feien els enginyers romans. Dels 98 metres que se'n coneix, n'hi ha 38 en perfecte estat de conservaci?? i avui en dia visibles. Aquest, per??, t?? un dif??cil acc??s, ja que queda per sota del nivell del carrer i la trampa que hi ha per accedir-hi ??s molt estreta. El conducte fa aproximadament 1'5 metres d???al??ada per 1???5 d???amblada, fet que no permet gaire mobilitat interior.

[edita] Enlla??os

www.museubdn.es