Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

B??lrog - Viquip??dia

B??lrog

De Viquip??dia

El senyor dels b??lrogs G??thmog sobre el llom d'un drac
El senyor dels b??lrogs G??thmog sobre el llom d'un drac

Els B??lrogs son criatures demon??aques de foc i ombra que formen part del bestiari de la Terra Mitjana, la creaci?? de J.R.R. Tolkien. Tenien forma humanoide i s'envoltaven en un n??vol de foscor, infonent gran terror a tothom que els envoltava. Van ser els servents de M??rgoth m??s temuts.

"B??lrog" significa "Dimoni del Poder" en s??ndarin. El nom que reben els monstres en quenya, amb el mateix significat, ??s Valarauco (plural Valar??ucar).

El B??lrog m??s fam??s ??s el que apareix a les mines de M??ria a El Senyor dels Anells, i que s'enfronta amb G??ndalf el Gris al pont de Khazad-d??m.

Taula de continguts

[edita] Hist??ria

[edita] Or??gens

Originalment els b??lrogs eren maiar, ??ssers emmanats de la ment de l'Il??l??vatar i que van prendre forma dins de la creaci?? per a ordenar-la. Per?? aviat van ser corromputs per M??rgoth i es van posar al seu servei.

Quan M??rgoth va ser empresonat pels v??lar i la seva primera fortalesa (Utumno) fou destru??da, els b??lrogs van fugir i s'amagaren sota terra.

[edita] L'esplendor dels b??lrogs: la Primera Edat

Quan M??rgoth va ser alliberat tots els seus antics servents es van reagrupar a ??ngband. El primer cop que els b??lrogs en van sortir va ser durant la D??gor-nuin-Giliath, la segona batalla de Beler??and. Liderats per F??anor, els n??ldor havien arribat a la Terra Mitjana i havien derrotat els orcs de M??rgoth. F??anor i els seus estaven perseguint el darrer grup d'orcs que fugia cap a ??ngband quan els b??lrogs s'hi llan??aren a sobre. Entre ells hi havia G??thmog, el Senyor dels B??lrogs i l'??nic del que en coneixem el nom. F??anor es va defensar amb valentia, i resist?? fins que els seus fills el rescataren fent fugir els b??lrogs, per?? va morir per les ferides rebudes.

Van participar en les altres batalles de Beleriand, on tenien un paper molt destacat i sembraven el p??nic per all?? on passaven. Nom??s aquells amb la voluntat m??s forta eren capa??os de desafiar-los i combatre contra ells.

Els b??lrogs van tornar a sortir en massa d'??ngband per la Caiguda de G??ndolin. Van liderar l'atac sorpresa a la ciutat secreta, acompanyats de dracs, orcs i m??quines de guerra. Alguns b??lrogs van morir en l'atac, entre ells G??thmog, que va morir despr??s d'una ??pica lluita amb l'elf Ecth??lion de la Font en la que tots dos van acabar morint. Una fi semblant va patir Glorf??ndel, que per permetre que Tuor, ??dril i E??rendil s'escapessin de la ciutat va enfrontar-se a un b??lrog que li tallava el pas de les muntanyes i acabaren caient tots dos des del precipici.

Quan els v??lar van decidir-se a derrotar M??rgoth definitivament i van enviar l'ex??rcit de V??linor contra ??ngband, els b??lrog van sortir a defensar-la. En la Guerra de la C??lera la majoria dels b??lrogs van morir, i els que aconseguiren escapar-se van fugir espantats i es van amagar sota terra a les profunditats de les muntanyes.

[edita] La Fatalitat de Durin

A la Tercera Edat, els nans de Khazad-d??m van excavar massa fons i van despertar un b??lrog que hi havia estat hivernant des de la Primera Edat. Va matar el rei Durin VI, i l'any seg??ent va matar el seu fill i successor Nain I. Despr??s d'aix?? els nans van abandonar la ciutat i el nom va ser rebatjat com a M??ria, l'abisme fosc. El nom d'aquest b??lrog eradesconegut i se'l conegu?? com "la fatalita de Durin".

Advertiment: A continuaci??, pot haver-hi informaci?? detallada sobre l'argument. M??s informaci??.

Segles m??s tard, i com es relata a El Senyor dels Anells, la Germandat de l'Anell va travessar les mines de M??ria i es van trobar amb el b??lrog. A sobre del pont de Khazad-d??m G??ndalf va enfrontar-s'hi i tots dos va caure a l'abisme. M??s endevant es descobreix que tots dos van sobreviure a la caiguda i van continurar lluitant fins que G??ndalf va derrotar-lo, morint de les ferides rebudes. D'aquesta manera es podia continuar afirmant que ning?? havia mort mai un b??lrog sense perdre-hi la vida.

[edita] Aspecte

Com a maiar, originalment els b??lrogs tenien l'habilitat natural de modificar el seu aspecte a voluntat, o fer-se invisibles. Per?? la corrupci?? dels seus esperits va afectar als seus cossos, i van quedar atrapats en figures monstruoses (aparentment a M??rgoth i S??uron tamb?? els pass?? el mateix).

Per?? la seva aparen??a mai ??s descrita amb exactitud per Tolkien, i sembla que ell mateix no la tenia gaire clara.

[edita] Amb ales o sense

El debat sobre si els b??lrogs eren criatures alades o no ??s una de les pol??miques m??s intenses entre els fans de Tolkien. De fet, la discussi?? ha arribat a tals extrems que per alguns s'ha convertit en el paradigma de debat infructu??s i sense sentit entre fans.

Al cinqu?? cap??tol del segon llibre de El Senyor dels Anells, el Pont de Khazad-d??m, hi podem trobar les dues frases que originen la pol??mica:

"El seu enemic es va aturar un altre cop, encarant-lo, i l'ombra que l'envoltava s'estengu?? com dues vastes ales."

i

"...de sobte s'al??a a gran altura, i les seves ales s'escampaven de paret a paret."

No est?? clar si la refer??ncia a les ales s'ha de prendre literalment o metaf??rica. El "com" al davant de la primera menci?? a les ales complica l'assumpte. Els defensors de que els b??lrogs no tenen ales recorden que tant el b??lrog de M??ria com el que Glorf??ndel va matar a Gondolin van caure de grans altures i en cap moment van evitar la caiguda volant. Els defensors dels b??lrogs alats argumenten que en aquests casos G??ndalf i Glorf??ndel els tenien ocupats lluitant amb ells durant la caiguda, i citen alguns passatges on es relata com els b??lrogs semblen rec??rrer grans dist??ncies en poc temps, deixant lloc a la interpretaci?? de que hi anavan volant.

[edita] Mida

Tot i que Tolkien tampoc concreta aquest aspecte, sembla ser que els b??lrogs tenien una mida equiparable als humans, possiblement tan sols una mica m??s grans. Per exemple, en un esborrany del Senyor dels Anells, es diu que el b??lrog de M??ria: "va irrompre per l'escletxa. No era m??s alt que un home per?? el terror semblava precedir-lo."'.

[edita] Adaptacions

Les representacions de b??lrogs en il??lustracions d'artistes els otorguen aparences molt diferents, tot i que potser la forma m??s comuna ??s la d'un toro gegant alat envoltat de flames.

El b??lrog dibuixat per Ralph Bakshi en la pel??l??cula de dibuixos animats de 1978 recorda un simi alat, volador i de la mida d'un home.

En la trilogia de Peter Jackson se'ns mostra un b??lrog que ja no t?? forma humanoide i ??s despla??a a quatre grapes. T?? ales, tot i que no sembla capa?? de volar, i les seves dimensions superen de molt la d'un home.

[edita] Concepcions inicials dels b??lrogs

En les primeres concepcions del llegendari de Tolkien, els b??lrogs eren criatures molt m??s nombroses, menys poderoses i m??s f??cils de destruir. En un dels primers borradors del Quenta Silmar??l??lion trobem en un passatge referent a la Caiguda de Gondolin que "vingueren llops i serps, i vingu?? un centenar de b??lrogs, i vingu?? Gl??urung el Pare dels Dracs."

Tolkien va revisar aquesta idea i amb el temps els b??lrogs es van anar tornant cada cop m??s poderosos. Despr??s de la publicaci?? del Senyor dels Anells, va escriure en una nota al marge de la p??gina que "no n'haurien d'existir m??s de 3 o com a m??xim 7.

[edita] B??lrogs hom??nims

Tot i que el nom b??lrog ??s creaci?? de Tolkien i est?? protegit per les lleis de la propietat intel??lectual, en diversos universos s'hi troben criatures clarament inspirades en els b??lrogs:

  • En el joc de rol de Dungeons and Dragons el dimoni conegut com a Balor va ser basat en un b??lrog, i tamb?? va armat amb fuets i una espasa de foc.
  • La carta "Senyor de l'Abisme" (Lord of the Pit) del joc de cartes col??leccionable Magic: The Gathering originalment titulada "b??lrog", per?? el nom es va haver de canviar per no infringir els drets d'autor.
  • Sovint es considera que Ganon, de la saga de jocs d'ordinador de La Llegenda de Zelda ??s un b??lrog, ja que respon a la seva descripci??.
  • A la s??rie de dibuixos animats japonesa Yu-Gi-Oh!, el personatge d'Alister invoca un monstre anomenat Gorlab (Balrog al rev??s) que t?? l'aspecte d'un b??lrog.
  • En la versi?? original japonesa del joc d'ordinador Street Figther II, el lluitador que du m??scara i urpes era conegut com a Balrog. Per als llan??aments per Europa i els Estats Units es van reassignar els noms d'alguns personatges per evitar que el boxador negre que en la versi?? japonesa era conegut com a Mike Bison es pogu??s identificar amb Mike Tyson. D'aquesta manera, M. Byson va passar a ser el Tailand??s vestit amb uniforme militar i capa que al Jap?? es coneixia com a Vega, el nom de Vega es va assignar al lluitador enmascarat i el boxador negre reb?? el nom de B??lrog.
  • En el joc de Game Boy Advance "Golden Sun: The Lost Age", un dels monstres finals s'anomena Valukar, recordant el nom quenya Valaraucar.