Arteriosclerosi
De Viquip??dia
L'arteriosclerosi ??s un engruiximent i enduriment de les parets de les art??ries, aix?? com una disminuci?? de la seva elasticitat. ??s un proc??s involutiu natural, encara que es pot accelerar la ingesti?? de massa ??cids grassos saturats i/o colesterol.
No s'ha de confondre amb la malaltia aterosclerosi, que ??s una malaltia causa per la formaci?? de plaques d'ateroma. ARTERIOESCLEROSIS
L'arterioesclerosis, popularment denominada com a "enduriment" de les art??ries, ??s una malaltia cr??nica i progressiva produ??da pel dip??sit de greixos a la paret de les art??ries que d??na lloc a estrenyiments o a estenosi d'aquestes.
Els dip??sits de greix, es van produint al llarg dels anys a la capa m??s interna de l'art??ria, l'??ntim, donant lloc a la formaci?? de "plaques" que van estrenyent el vas i per tant dificultant el pas de sang al seu trav??s. Al costat d'aquest fenomen, tamb?? es poden produir dip??sits de calci en aquestes plaques, que donen lloc que l'art??ria perdi la seva elasticitat i flexibilitat, entorpint encara m??s el fluxe sanguini i produint a m??s un augment de la pressi?? arterial (hipertensi??).
El creixement progressiu de la placa d'arterioesclerosis o la formaci?? de trombe al seu pit, es pot donar lloc a l'oclusi?? completa de l'art??ria produint una abs??ncia total de fluxe sanguini a trav??s del vas obstru??t, deixant per tant sense reg la zona que habitualment es nodria de sang per aquesta art??ria.
L'arterioesclerosis pot afectar qualsevol art??ria del nostre organisme; les localitzacions m??s freq??ents s??n:
Art??ries coron??ries: S??n les art??ries que aporten sang al cor. La seva afectaci?? produeix angina de pit i infarts de miocardi.
Art??ries car??tides: S??n les principals art??ries que porten sang al capdavant. La seva afectaci?? pot donar lloc a l'aparici?? d'un infart cerebral.
Art??ria aorta: ??s l'art??ria m??s gran del cos, i la seva afectaci?? pot donar lloc a una falta de reg a les cames i en ??rgans|orgues intra-abdominals com els ronyons.
Art??ries d'extremitats: L'afectaci?? de les art??ries de les extremitats, d??na lloc a una falta de reg que produeix dolor amb l'exercici, a la nit ,ferides que no curen que poden conduir a l'amputaci?? de l'extremitat si un tractament adequat no s'instaura a temps.
[edita] Factors de risc de l'arteriosclerosi
L???arteriosclerosi es veu afavorit per la pres??ncia de factors de risc. Es tracta d'h??bits, alteracions associats amb un augment important de la susceptibilitat per a emmalaltir. Poden ser modificables o immodificables.
La investigaci?? sobre els factors de risc de l'arteriosclerosi va comen??ar en els anys 60, amb estudis epidemiol??gics que amb el temps han perm??s identificar aquests factors i realitzar el que es coneix com a prevenci?? prim??ria: eliminar els factors de risc per controlar el desenvolupament de la malaltia.
Tabac, hipertensi?? arterial i colesterol elevat, especialment la fracci?? LDL (l'anomenat colesterol dolent, l'oxidaci?? del qual t?? un paper important en l'origen de la placa), s??n els factors de risc m??s importants associats a aquesta malaltia. Al contrari, el denominat colesterol bo, la fracci?? HDL, desenvolupa un paper preventiu. Tamb?? la diabetis mellitus, l'obesitat, el sedentarisme i l'estr??s s??n factors que afavoreixen el desenvolupament d'arteriosclerosi. Tots aquets s??n factors de risc modificables, ??s a dir, podem actuar sobre ells: es pot deixar de fumar, aprimar, fer exercici, canviar de dieta... accions que constitueixen la base de la prevenci?? prim??ria.
Per?? hi ha factors de risc immodificables. L'edat, el sexe, la c??rrega gen??tica i la ra??a no els podem canviar. L'edat constitu??x el factor de risc de major consist??ncia: les lesions inicials apareixen en l'aorta en la primera d??cada de la vida, en les art??ries coron??ries en la segona i en les art??ries cerebrals en la tercera. En les dones, l'arteriosclerosi ??s molt menys freq??ent que en els homes fins a la menopausa, per la qual cosa resulta molt temptador fer-ne responsable les hormones femenines, per?? encara no se n'ha confirmat el presumpte paper protector.
La ra??a blanca sembla que est?? m??s predisposada aquest tipus de lesions que altres races. I, finalment, la c??rrega gen??tica pren cada dia m??s import??ncia, per la qual cosa cal valorar molt acuradament la hist??ria familiar del pacient