Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquiprojecte:Arbre de la vida - Viquip??dia

Viquiprojecte:Arbre de la vida

De Viquip??dia

Ac?? s'exposen alguns consells sobre com s'hi pot organitzar la informaci?? sobre els articles d'??ssers vius. S??n nom??s recomanacions que s'ofereixen per a parar-hi m??s atenci?? i que podeu seguir-ne, i no vos hi haurieu de sentir-vos obligats a complir-los. Per?? si no sabeu qu?? escriure-hi o on comen??ar-hi, les seg??ents recomanacions podrien ser-vos d'utilitat. En qualsevol cas, l'objectiu principal ??s que hi escrigueu com m??s articles millor.

Taula de continguts

[edita] Resum

Aquest Viquiprojecte pret??n principalment representar en una estructura d'arbre la taxonomia i les relacions dels organismes vius, aix?? com els seus parents extinguits. Ja que hi existeixen milions d'esp??cies, no ser?? possible incloure-los-hi, per?? s'intentar?? recollir com m??s informaci??, m??s temps, i m??s inter??s, siga possible.

Hi poden existir altres viquiprojectes basats en aquest per a tractar sobre grups espec??fics, els quals poden ser:

  • Viquiprojecte Cefal??podes
  • Viquiprojecte Gastr??podes
  • Viquiprojecte Artr??podes
  • Viquiprojecte Peixos
  • Viquiprojecte Dinosauris
  • Viquiprojecte Aus
  • Viquiprojecte Mam??fers
  • Viquiprojecte Plantes
  • Viquiprojecte Procariotes i protistes
  • Viquiprojecte Virus

[edita] T??tols dels articles i noms comuns

En els casos que existeixen m??s d'un nom com?? formal (per exemple "aus" i "ocells"), com a t??tol dels articles s'haurien d'utilitzar els noms comuns que s??n molt coneguts i raonablement ??nics recorrent als noms cient??fics en casos de mancances de noms comuns o d'extremada dialectitzaci?? d'aquests.

Vegeu les seg??ents recomanacions en l'??s dels noms cient??fics:

  • Els noms del g??nere s'escriuren amb la primera lletra en maj??scules sempre: Homo, Rosa, Saccharomyces.
  • Els ep??tets de les esp??cies sempre s'escriuen en cursiva i precedit pel nom del g??nere o d'una abreviatura: Homo sapiens o H. sapiens, per?? mai s??piens a soles, ja que els identificadors no han de ser ??nics. No s'escriuen mai en maj??scules.
  • Els noms de les denominacions taxon??miques superiors s'escriuen amb maj??scula i en cursiva quan es fan servir els noms llatins (Hominidae, Mammalia, Animalia) i amb min??scula i sense cursiva quan es fan servir els noms en catal?? (hom??nids, mam??fers, animals).

En els casos en qu?? un grup nom??s hi cont?? un ??nic subgrup, aquestos no s'han d'especificar separadament. Si no n'hi ha un nom com??, el t??tol de l'article hauria de ser el nom cient??fic m??s utilitzat, o amb el nom cient??fic del grau m??s baix si no hi ha una prefer??ncia clara. En qualsevol cas, per als g??neres que hi contenen una ??nica esp??cie, aleshores el nom del g??nere s'hauria d'esmentar ja que s'inclou al nom binomial. Per exemple, el f??lum Placozoa nom??s hi ha la esp??cie Symbion pandora, el qual es troba a l'article Symbion.

A m??s a m??s, no tots els articles han de ser necess??riament sobre esp??cies. La regla senzilla (i probablement la millor) ??s que no hi hagen regles: si hi teniu temps i ganes per a escriure'n des de zero articles sobre subesp??cies especialment desconegudes, podeu fer-ho!. Com a recomanaci?? general, aleshores, all?? millor ??s combinar articles sobre esp??cies en un sol article, ja que ??s preferible abans de fer un article esborrany amb poques dades. Si l'article es fa cada vegada m??s extensiu aleshores es podr?? dividir en m??s articles.

Una manera ??til i organitzada ??s crear articles en un ordre des d'amunt cap avall, ??s a dir, fer primer articles sobre fam??lies, despr??s de cadascun dels g??neres, despr??s de cada esp??cie, etc... Si hi trobeu que no n'hi ha prou informaci??, o que el conjunt de la fam??lia o g??nere ??s realment petit, aleshores deixeu la informaci?? sobre les esp??cies en l'article de la fam??lia o el g??nere, no intenteu for??ar m??s la divisi?? de manera sistem??tica.

[edita] Variants dialectals

Si hi existeix noms comuns diferents pr??pies de diferents variants dialectals del catal??, en principi, s'utilitzar?? el nom com?? que estiga present en m??s variants dialectals i que estiga acceptat per l'AVL o l'IEC (si ??s acceptat per una instituci?? acad??mica en la mat??ria, millor). La resta dels mots coneguts per a l'animal es recolliran al principi de l'article de manera remarcada, i es crearan redireccions per a cadascun d'aquestos mots cap a l'article de l'organisme viu.

Per exemple, tenim els mots Garrofer i Garrover per a una mateix esp??cie d'arbre. El primer mot est?? m??s est??s entre diferents varietats dialectals, mentres que el segon ??s entre les varietats dialectals bale??riques. Aleshores l'article comen??aria aix??:

"El garrofer, garrover o garrofera (Ceratonia siliqua) ??s un arbre...

I es fan redireccions cap a Garrofer des de Garrover de la seg??ent manera:

#REDIRECT [[Garrofer]]

La resta dels mots que es coneguen de l'organisme viu, siguen normatius o no, es podran recollir a l'article. Un altre exemple, for??a cridaner, ??s el de Sargantana, que existeixen les seg??ents formes: sargantalla, sangatalla, sarcantana, segrantalla, sagrantana, segrantana, sangrantana, sargantanya, sangrantanya, sangardilla, sangartilla, sargandilla, sargantilla, sanglantana, singlantana, i singlatana.

Si finalment no existeix un terme realment est??s entre m??s d'una variant dialectal es podr?? utilitzar qualsevol dels disponibles. Si trobeu un article d'un organisme el nom com?? del qual ??s aquest cas, si us plau, no reanomeneu el t??tol de la p??gina en un altre terme nom??s perqu?? vos agrade m??s, feu-lo nom??s si esteu segurs de que ??s el terme m??s est??s.

Per a guiar-nos en la tria del terme m??s est??s ens podem tirar del Diccionari catal??-valenci??-balear.

[edita] Taules taxon??miques

Exemple de taula taxon??mica
Cetaceans


Humpback Whale breeching
Humpback Whale breaching


Classificaci?? cient??fica
Regne: Animalia


F??lum: Chordata


Classe: Mammalia
Ordre: Cetacea


Brisson, 1762


Plantilla:Taxobox section subdivision Mysticeti
Odontoceti


La guia completa sobre les taules taxon??miques es troba a Viquip??dia:Viquiprojecte Arbre de la vida/??s de les taules taxon??miques.

La informaci?? detallada sobre la informaci?? taxon??mica es troba al seu corresponent article, amb dades i notes de com es defineixen i i com varien entre diferents sistemes. Mentres siga possible, en qualsevol cas, s'especificar?? la taula per defecte per a permetre una f??cil navegaci?? entre grups relacionats i la identificaci?? r??pida de quin ordre d'organisme s'hi est?? parlant. Aquestes taules es defineixen com a taules taxon??miques (o taxobox en angl??s). A mode d'exemple, es mostra en aquestes l??nies, a la dreta, una t??pica taula taxon??mica (que es troba tamb?? a la part superior dreta de l'article Cetacis).

Hi ha tres seccions principals a la taula taxon??mica:

  • L'encap??alament, on es mostra el nom del grup, a vegades seguit d'una imatge representativa.
  • Una taula, en sentit estricte, on es mostra la classificaci?? del grup en el sistema t??pic de classificaci??.
  • Les notes a p??u, on pot contindre-hi diverses coses, com ara mostrar el nom binomial o les esp??cies, o un llistat de subgrups per a una classificaci?? taxon??mica m??s concisa.

Hi ha altres elements que sovint s'hi inclouen, per?? no s??n necess??ris, com ara:

  • Extensi?? geogr??fica (Orca)
  • Sin??nims
  • Organitzacions de classificaci?? d'animals dom??stics (Dingo)

Generalment, el lloc per a situar una taula taxon??mica ??s al cant?? superior esquerre de l'article, per?? es pot situar enlloc altre si hi existeixen altres raons acordades a la respectiva p??gina de discussi??, com ara per exemple, si l'article no ??s espec??ficament sobre el grup biol??gic.

Per a les varietats conreades de plantes vegetals no feu servir una taula taxon??mica; en voltes d'a????, f??u-hi servir una infotaula de conreus vegetals que es descriu a Viquip??dia:Viquiprojecte Arbre de la vida/Infotaula de conreus vegetals.

Per als animals dom??stics tampoc no f??u servir una taula taxon??mica; en voltes d'a???? empreu la plantilla adient sobre l'animal dom??stic espec??fic; vegeu per exemple Viquip??dia:Viquiprojecte Races de gossos o Viquip??dia:Viquiprojecte Races de cavalls

[edita] Categories

Els grups nombrosos haurien de tenir les seues pr??pies categories, d'acord amb el llibre d'estil de classificaci?? d'articles per categories. Mentre siga possible, hauran d'estar en el seu mot com?? en plural. En general, nom??s s'haurien d'afegir els articles sobre subgrups m??s grans, i els articles m??s espec??fics s'hauran d'incloure en subcategories. En qualsevol cas, quan no hi ha prou nombre d'articles sobre els membres d'un grup, podran anar directament a la categoria principal. Utilitzeu el vostre enteniment per a decidir en quin nivell de categoria hauria d'anar un article, aconsellant que una categoria estiga entre els 10 i 50 articles.

Tingueu en compte que, a m??s de la categoria taxon??mica, alguns articles podran estar a altres categories sobre subgrups informals. Com ara per exemple, la Categoria:Primats pot incloure un article o una subcategoria per a "micos", encara que no es tracten com un grup formal. Tamb?? s'hi podran incloure alguns altres articles que pertanyen espec??ficament als membres del grup, encara que no es tracta sobre ells.

[edita] Recursos taxon??mics

La taxonomia de diferents grups es troba en un estat de canvi continu, i no sempre ??s possible trobar una ??nica classificaci?? satisfact??ria. A m??s, si es pret??n aix?? tampoc no estem fent una bona tasca. El millor seria intentar trobar quin ??s el consens actual, si n'hi ha cap, i fer-hi observacions sobre els diferents sistemes. En aix??, els seg??ents recursos poden ser d'utilitat:

[edita] Taxonomia general

[edita] Animals

[edita] Invertebrats

  • CephBase - informaci?? magn??fica sobre la classificaci?? dels cefal??podes. Perm??s per utilitzar les seves imatges (per exemple, en:Image:Orangeback_Squid.JPG
  • Lepid??pters i altres esp??cies (majorit??riament properes als lepid??pters, com ara flors de papallones, etc.). La informaci?? ??s recollida d'altres fonts, i la seva precisi?? ??s incerta. Nota d'inter??s: hi ha un script perl (de codi obert) que genera mapes autom??ticament a partir del text de difusi??.

[edita] Vertebrats

  • Vertebrata - En japon??s, per?? l'estructura est?? b?? i els noms s??n cient??fics)

[edita] Mam??fers

[edita] Peixos

  • FishBase - Enorme base de dades amb informacions b??siques sobre milers de peixos

[edita] Plantes

De manera similar, els webs seg??ents poden ajudar-vos a trobar autors i abreviacions taxon??mics:
  • IPNI, cerca d'autors - Tingueu en compte que l'IPNI afirma expl??citament que ??s una base de dades de noms, no d'organismes - no ??s una bona font per trobar en quin tax?? situar una planta, per?? ??s el millor lloc per esbrinar com s'ha usat un nom i quin altre nom pot haver rebut la planta.
  • Base de dades taxon??miques de la Flora Europaea.

[edita] Protistes i procariotes

  • classificaci?? uBio - classificacions bastant precises i actualitzades, que solen seguir la forma est??ndard tot i que no ??s sempre el cas en els grups basals.
  • BIOS: base de dades de noms de bacteris, arqueobacteris i cianobacteris amb bibliografia.
  • Llista de noms dels bacteris - Els bacteris tenen un sistema de nomenclatura formal i aprovat. Aqu?? s'hi troben tots els noms aprovats.

[edita] Altres recursos

[edita] Fotografies

    • Flickr - milers de fotos, per?? la majoria no estan sota una llic??ncia lliure. Cal usar la recerca avan??ada per trobar imatges disponibles sota la llic??ncia {{Cc-by-sa-2.0}}. Moltes imatges no tenen nom i cal identificar-les.
    • Stock.xchng - milers de fotos (+ de 9.000 a la categoria "animals" i 7.600 a la categoria "plants"), la majoria de les quals s??n lliures ({{PD}}); moltes no tenen nom, per?? ??s una bona font per als que puguin identificar les imatges.

[edita] Participants

Si participeu a la Viquip??dia sovint amb articles sobre organismes vius, i voleu coordinar-vos amb altres usuaris que hi contribueixen en el mateix sentit, afegiu-vos al final del seg??ent llistat.