Algorisme
De Viquip??dia
Un algorisme ??s un conjunt finit d'instruccions o passos que serveixen per a executar una tasca o resoldre un problema. En la vida quotidiana s'empren algorismes en multitud d'ocasions per resoldre diversos problemes com per exemple per posar una rentadora (conjunt d'instruccions enganxades a la tapa de la m??quina), per tocar m??sica (partitures), per construir un aeropl?? a escala (expressats en les instruccions), per fer trucs de m??gia (passos per a fer el truc) o, fins i tot, per a fer receptes de cuina (passos de la recepta). Altres exemples, com l'algorisme de la divisi?? per a calcular el quocient de dos nombres o l'algorisme d'Euclides per calcular el m??xim com?? divisor de dos enters positius pertanyen a l'??mbit de les matem??tiques.
D'una manera m??s formal, un algorisme ??s una seq????ncia finita d'instruccions realitzables, no ambig??es, l'execuci?? de les quals condueix a una resoluci?? d'un problema.
L'algorisme ens d??na la soluci?? gen??rica a un problema i el podrem emprar totes les vegades que se'ns presenti aquest mateix problema: per exemple l'algorisme de la divisi?? ??s gen??ric i independent dels nombres que h??gim de dividir.
Una vegada descobert un algorisme per a efectuar una tasca, la realitzaci?? d'aquesta ja no requereix entendre els principis que es basa dit algorisme, ja que el proc??s es redueix a seguir les instruccions del mateix. Per exemple, podem fer una divisi?? seguint l'algorisme sense entendre per qu?? funciona. La intel??lig??ncia requerida per a portar a terme la tasca est?? codificada en l'algorisme.
Les m??quines algor??smiques s??n aquelles capaces de dur a terme algorismes, i entre elles estan els ordinadors. En l'??mbit dels ordinadors, els algorismes s'expressen com programes. Els programes s??n algorismes codificats amb un llenguatge no ambigu que la seva sintaxi i sem??ntica "ent??n" l'ordinador. Hi ha molts llenguatges de programaci?? d'ordinadors, com per exemple fortran, pascal o C.
Aix?? doncs, si volem que un ordinador efectu?? una tasca, primer hem de descobrir un algorisme per a portar-la a terme; programar l'algorisme en la m??quina consisteix a representar aquest algorisme de manera que es pugui comunicar a una m??quina. En altres paraules, hem de transformar l'algorisme conceptual en un conjunt d'instruccions i representar aquestes ??ltimes en un llenguatge sense ambig??itat.
Gr??cies a la capacitat per a comunicar els nostres pensaments mitjan??ant algorismes, podem construir m??quines el comportament de les quals simula intel??lig??ncia. El nivell d'intel??lig??ncia que simula la m??quina, estar?? limitat per la intel??lig??ncia que puguem comunicar-li per mitj?? d'algorismes. Les m??quines nom??s poden realitzar tasques algor??tmiques. Si trobem un algorisme per a dirigir l'execuci?? d'una tasca, podem construir una m??quina per a portar-la a terme sempre que la tecnologia hagi avan??at prou. Si no trobem un algorisme, ??s possible que l'execuci?? estigui fora de les capacitats de les m??quines. Un computador ??s tot aparell o m??quina destinada a processar informaci??, entenent-se per proc??s, les successives fases, manipulacions o transformacions que sofreix la informaci?? per a resoldre un problema determinat, seguint les instruccions d'un programa registrat.
El terme algorisme prov?? del matem??tic i astr??nom ??rab Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi. Un dels primers usos d'aquest terme el trobem en el tractat matem??tic en vers "Carmen de Algorismo", ??s a dir, Can???? o Poema de l'Algorisme (c.1225?), d'Alexandre de Villadei.