Ac??dia
De Viquip??dia

Ac??dia ??s el nom que els francesos van donar al territori que abra??a tres prov??nces mar??times del Canad?? i una petita franja del estat de Maine als Estats Units d'Am??rica. El terme Ac??dia repr??n el nom de la m??tica Arc??dia. M??s endavant, sota la sobirania brit??nica, l'Ac??dia va ser dividida en tres prov??ncies: l'Illa del Pr??ncep Eduard, Nova Esc??cia i Nova Brunswick .
[edita] Territori
Actualment les comunitats acadianes franc??fones ocupen el seg??ent territori (segons el cens canadenc del 2000):
- A Nova Brunsvic, s??n majoria als comtats de Madawaska (93,9 %), Gloucester (83,7 %), Kent (74 %), Restigouche (63 %), i una minoria important a Westmorland (47 %), Victoria (42,5 %) i Northumberland (27 %).
- A Nova Esc??cia, s??n importants al comtat de Digby (32,7 %), Richmond (26,7 %), Yarmouth (23,1 %)
- A l'illa del Pr??ncep Eduard.
[edita] Hist??ria
Malgrat haver-la visitada l'explorador Jean Cabot al 1497 per a la corona d'Anglaterra, Nova Esc??cia va ser colonitzada, per primera vegada, pels francesos condu??ts pel gentilhome calvinista Pierre du Gua de Monts, acompanyat per Samuel de Champlain i va establir llur capital a Port-Royal al 1605, per?? la col??nia va haver de despla??ar-se cap Annapolis Royal al 1610.
En el decurs dels anys 1620, el rei Carles I d'Anglaterra va enviar un grup d'escocesos per fundar-hi una col??nia sota el nom de Nova Scotia. Els primers colons europeus del territori, coneguts m??s tard com a acadians, van ser els francesos de la col??nia de Nova Fran??a, provinents principalment de les regions de Pleumartin i de Poitiers. Els francesos van prendre el control del territori dels natius mi'kmaqs amb la for??a militar i cap el 1654, el rei Llu??s XIV va designar Nicholas Denys com a governador d'Ac??dia, tot concedint-li les terres que havien confiscat als mi'kmaqs i els drets sobre l'explotaci?? dels minerals existents.
L'Ac??dia va ser conquerida per colons anglesos al llarg de 1698. Per?? va ser recuperada pels francesos en el decurs de la Guerra de Successi?? Espanyola i la conquesta va ser confirmada pel Tractat d'Utrecht al 1713.
Arran de la signatura de la pau amb Fran??a, els anglesos va cedir el territori a Fran??a i els escocesos van haver d'abandonar llur missi?? abans que la col??nia pogu??s consolidar-s'hi. La fortalesa francesa de Louisbourg va ser presa per forces continentals britanicoamericanes i, tot seguit, va ser retornada a Fran??a; finalment va tornar a caure a les mans dels brit??nics despr??s de la Conquesta del Quebec.
Els anglesos van comen??ar a t??mer que els acadians, als quals se'ls havia prohibit emigrar cap altres territoris francocanadencs, els poguessin ser deslleials en temps de guerra. Els anglesos van exigir als acadians que els juressin fidelitat i prometessin de participar en el conflicte contra els francesos. Les tensions van anar augmentant i les noves autoritats angleses van multiplicar les vexacions vers la poblaci??. Finalment, el governador angl??s va ordenar destruir 6000 cases acadianes al 1755, tot expulsant els habitants. Aix?? va motivar la Deportaci?? dels acadians, coneguda sota el nom de grand d??rangement (la gran mol??stia). Alguns acadians van ser deportats envers les col??nies angleses de la costa est d'Am??rica. D'altres van ser empresonats a Anglaterra. Les fam??lies van ser separades. Molts van morir a causa de les epid??mies o de les privacions durant l'??xode. Nom??s despr??s del Tractat de Par??s (1763) els acadians van poder marxar cap a la col??nia francesa de Luisiana, i d'altres van refugiar-se a Fran??a, sobretot a Belle-??le-en-Mer.
A partir del 1764, hom va permetre als acadians de tornar a Nova Esc??cia; tot i que els van prohibir d'instal??lar-se en un mateix indret en grans quantitats. Per tant, els acadians van ser repartits al llarg de la costa de Nova Esc??cia i avui dia, encara es troben dispersats en el territori de Nova Esc??cia.
D'altres acadians van cercar refugi a Fran??a, particularment a Nantes. Les illes franceses de Saint-Pierre i Miquelon a prop de Terranova van esdevenir un refugi per a nombroses fam??lies acadianes fins que aquestes van ser expulsades de nou pels brit??nics al 1778 i al 1793. Hi ha tamb?? gent d'ascend??ncia acadiana a l'estat de Maine i al Quebec.
El 15 d'agost de 2004 es va concloure el tercer Congr??s mundial acadi??, el dia de la festa de l'Assumpci??, amb motiu del 400?? aniversari de la fundaci?? de l'Ac??dia.